23948sdkhjf

Förfalskad medicinutrustning återkallas – sterilitet kan inte garanteras

Ett stort antal förbrukningsartiklar till sprutpumpar och volympumpar, som används brett inom vården, återkallas omedelbart från marknaden. Orsaken är att leverantören råkat ut för förfalskningar och inte kan garantera att produkterna är sterila.

Det är företaget BD, Becton Dickinson, som enligt ett säkerhetsmeddelande som publicerats av Läkemedelsverket ”har informerats av en tredjepartsleverantör av steriliseringstjänster att man avsiktligt har förfalskat protokoll för steriliseringsprocesser som rör bearbetning av BD-produkter”.

Företaget uppmanar alla som köpt produkterna att omedelbart sluta använda dem.

– Det är extremt olyckligt att man aktivt förfalskar saker som ska användas till patienter. Det är hemskt, säger Magnus Simonsson på krisledningen i Skåne, till Aftonbladet,

Enligt tidningen används produkterna brett inom stora delar av vården i ett stort antal av Sveriges regioner, bland annat vid vård av covidsjuka.

BD uppger sig inte känna till några rapporter om negativa händelser eller allvarliga patientskador till följd av förfalskningarna. 

De återkallade produkterna är ”Infusionsset till Alaris™-pumpar (GP, VP, CC, GW/GW800 och SE samt IVAC 590-serien) och Gravitationsset och kopplingar för infusion”.

Läkemedelsverket ser allvarligt på händelsen, men menar att leverantören agerar rätt som återkallar produkterna.

Här är en länk till säkerhetsmeddelandet på Läkemedelsverkets hemsida.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094