23948sdkhjf

Innovationsmiljoner till medtech-bolag

Läcktestning av läkemedelsampuller, ultrakänslig mätning av cancer i blodprov och nya läkemedel mot schizofreni. Det är några av projekten som nu tilldelas miljonbidrag av Vinnova.

Det är totalt 50 olika innovationsprojekt i små och medelstora företag som denna gång får dela på sammanlagt 80 miljoner kronor från Vinnova.

Fem av projekten finns i medicinteknik- och life science-sfären. Fyra av bolagen är verksamma i Lund, ett i Uppsala.

Ett av företagen som tilldelas pengar är Lundabaserade Gasporox, som får 1,4 miljoner för projektet ”GALDI” som går ut på att skapa en ny standardmetod för läcktestning av läkemedelsampuller.

– Jag ser mycket positivt på att vi kommer bredda vår inspektionslösning med mål att bli marknadsstandard för ampuller, precis som vi gjort för läkemedelsförpackningen vial, säger företagets vd Märta Lewander Xu, ett pressmeddelande.

Alteco Medical, som också har sin bas i Lund, är ett annat av bolagen som nu får bidrag av Vinnova. Företaget tillverkar en filtreringsprodukt som renar blodet från gifter som kan ge upphov till sepsis och septisk chock.

Det projekt som nu tilldelas två miljoner kronor går ut på att ta fram nästa generations produkt för blodrening av svårt sjuka patienter.

– Vi är mycket glada över dagens besked från Vinnova, och ser deras beslut som ett kvitto på vårt arbete med innovationer inom adsorbtionsprodukter. Vi kommer nu omgående att gå in i den första fasen i projektet. Målsättningen är att efter projektet är avslutat, ha en produkt redo för humanstudier och certifiering, säger företagets vd Fredrik Jonsson i ett pressmeddelande.

Här är de fem innovationsprojekten inom bioteknik och life science som får bidrag av Vinnova:

Projekt: ”Riktad och effektiviserad produktutveckling för kvalitetssäkring av biologiska läkemedel”

Företag: Genovis AB, Lund

Belopp: 2 000 000 kronorProjekt: ”Nya läkemedel mot schizofreni”

Företag: Beactica Therapeutics AB, Uppsala

Belopp: 1 994 126 kronorProjekt: ”Sekvenseringsbaserad ultrakänslig mätning av cancer i blodprov”

Företag: Saga Diagnostics AB, Lund

Belopp: 2 000 000 kronorProjekt: ”Nästa generations adsorber för att ta upp kampen mot en av världens största hälsoutmaningar – sepsis”.

Företag: Alteco Medical AB, Lund

Belopp: 2 000 000 kronorProjekt: ”Instrument för läcktestning av läkemedelsampuller

Företag: Gasporox AB, Lund

Belopp: 1 401 618 kronor

Källa: Vinnova

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096