23948sdkhjf

Gustaf Salford: Vi investerar i Sverige och life science – är ni med?

Covid-19 har tvingat oss till att bli mer flexibla och uthålliga, skriver Gustaf Salford, vd och koncernchef för Elekta, i en krönika..

I slutet av 2019 hade regeringen lanserat sin life science-strategi, på andra håll fortsatte olika kluster vidareutvecklas inom området i världsklass. Sedan slog covid-19 till. Drygt ett år senare är vi här igen, redo att återta Sveriges roll som världsledande inom området.

Rekordmånga life science-bolag väljer att börsnotera sig i Sverige, det är enbart New York-börsen som har fler noterade inom sektorn. Tillgängligt kapital samt Sveriges starka tradition av innovation och bra universitet och forskning ger goda förutsättningar för att kunna omvandla innovativa idéer till framgångsrika bolag.

Elekta är ett av dessa bolag, som för nästan 50 år sedan grundades på Karolinska institutet och sedan dess har vuxit till ett globalt bolag med tusentals anställda. Det är välkänt att Sverige har få stora bolag – hela 99,9 procent av dem har färre än 250 anställda. Det är också välkänt att life science-sektorn är starkt reglerad, vilket gör att det blir ännu mer utmanande att lyckas. Därför spelar regeringens life science-strategi en viktig roll för att nå målet att Sverige ska bli ledande inom innovation och implementering av precisionsmedicin.

Till skillnad från många drabbade branscher har flera life science-företag sett en ökad efterfrågan på sina produkter och tjänster och varit en viktig del av lösningen till utmaningarna under pandemin. Covid-19 har tvingat oss till att bli mer flexibla och uthålliga, och har i det stora hela drivit på digitala lösningar och innovation inom medicinteknik. Detta hade inte varit möjligt utan ett nära samarbete mellan olika parter, vilket också är den underliggande principen för den svenska life science-strategin. Vikten av konstruktivt samarbete framhävdes också gång på gång i den nationella konferensen i mitten av januari där strategin diskuterades och erfarenheterna från pandemihanteringen kommer nu till god användning.

Vi känner partnerskapets puls i korridoren mellan Stockholm-Uppsala där vi är baserade. Regionen är Sveriges största life science-kluster som samlar hälften av näringslivet inom sektorn, fem universitet samt hälso- och sjukvård för nästan tre miljoner människor.

Under det senaste decenniet har 15–20 nya life science-företag grundats varje år och det har knappast stannat av på grund av covid-19. Området har länge varit bas för världsledande bolag även inom vårt område, strålterapi.

Elekta kommer fortsätta att bidra till partnerskap och utveckling i området då vi nyligen gått ut med att vi flyttar vårt huvudkontor till Hagastaden och det nya huset Forskaren. Här förväntar vi oss ett ännu mer produktivt samarbete mellan forskning, sjukvård och näringsliv för att förverkliga idéer, metoder och produkter som förbättrar och räddar liv - inte minst inom strålterapi där vi vill ytterligare stärka Sveriges position både inom forskning och kommersialiserbara idéer.

Vi skymtar nu slutet på pandemin och det är dags att lyfta blicken och återigen fokusera på hur Sverige ska bli ledande inom precisionsmedicin. Life science-strategin har stakat ut viktiga fokusområden och målsättningar men saknar lösningar och medel att nå dessa.

Här krävs en ordnad process präglad av samverkan också i handling mellan alla aktörer samtidigt som de investeringar som krävs behöver komma på plats. Vi på Elekta är fast beslutna att ta vårt ansvar och vi investerar nu på flera sätt i Sverige – är ni med?

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079