23948sdkhjf

Munskyddets effekt 10-15 procent enligt professor

Om alla bar munskydd på allmänna platser skulle spridningen av covid-19 kunna dämpas med 10-15 procent, enligt matematikprofessorn Tom Britton.

Hotet från den mer smittsamma brittiska virusvarianten har skapat farhågor om att spridningen av covid-19 åter ska ta full fart i Sverige. Men ett allmänt användande av munskydd skulle kunna pressa ned smittspridningen, säger Tom Britton till SVT:s Aktuellt.

 Att gå från att ingen bär munskydd till att alla bär munskydd kanske minskar reproduktionstalet med 20-30 procent. Redan nu bär en del munskydd i Sverige så vi får inte den fulla effekten nu, men låt oss säga 10-15 procent.

Han grundar sina slutsatser på tre olika utländska studier och visar i ett exempel hur R-talet, som mäter hur många personer en sjuk person smittar, vid allmän användning av munskydd skulle kunna minskas från 1 till 0,85.

Han håller fortsatt med Folkhälsomyndigheten om att de två viktigaste åtgärderna mot smittspridningen är fysisk distansering och att stanna hemma vid minsta symptom, men menar att även användande av munskydd skulle ha effekt, om än på marginalen.

 Det är inte så stor uppoffring att vi alla bär munskydd när vi går in i affärer, eller åker tunnelbana och buss, säger han till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11