23948sdkhjf

Hon tar över ledningen för NGI

Genetikforskaren Tuuli Lappalainen blir ny föreståndare för NGI, National Genomics Infrastructure, vid det nationella forskningscentret Scilifelab.

Forskningsinfrastrukturen kring NGI – som är ett samarbete mellan KTH, Karolinska institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet – är en av de största i Europa, och verksamheten ger unika möjligheter för forskare att kartlägga genetisk information i organismer genom DNA-sekvensering.

Och den tiltlrädande föreståndaren är förväntansfull.

– Forskargemenskapen där är fantastisk – vid Scilifelab, KTH och på institutionen. Det bedrivs förstklassig forskning inom genomik och genetik och fantastiska metoder och teknologi utvecklas, som för ämnesområdet framåt. Det finns också en större forskargemenskap som är spännande, säger Tuuli Lappalainen i en nyhetsartikel på KTH:s hemsida.

Hon leder i dag ett forskningslabb vid New York Genome Center och är även lektor vid Columbia University. I sitt värv undersöker hon genetïska variationer i mänskliga populationer, bland annat i syfte att ta reda på hur genetiska skillnader hänger samman med olika egenskaper och risk för sjukdom.

Förutom det har hon haft större roller i flera internationella i flera större internationella konsortier med forskare från en rad områden. Hon kommer att behålla kopplingen till New York Genom Center som associerad fakultetsmedlem.

NGI:s nuvarande föreståndare Joakom Lundeberg, professor i genteknik, är glad att man lyckats rekrytera Tuuli Lappalainen.

– Hon är mycket framstående inom sin del av genomiken och har med sig spetskompetens inom ett område som vi i dag saknar på KTH, säger Joakim Lundeberg, professor i genteknologi, i artikeln.

Tuuli Lappalainen börjar sin tjänst den 15 maj och tillräder samtidigt Tuuli en professur vid Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093