23948sdkhjf

Två tungviktare investerar i Devyser

Swedbank Robur och Fjärde AP-fonden köper aktier i Devyser för 130 miljoner kronor.

Diagnostikbolaget Devyser har gjort en riktad nyemission till Swedbank Robur och Fjärde AP-fonden som tecknat aktier för 80 respektive 50 miljoner kronor. Swedbank Robur blir den näst största ägaren och Fjärde AP-fonden den femte största ägaren.

Fredrik Alpsten, vd på Devyser, berättar att en stor del av pengarna kommer att gå till att finansiera bolagets globala marknads- och försäljningsexpansion.

–Att få de mest välrenommerade investerarna är en validering av våra produkter och en validering av vårt bolag. Med pengarna kan vi snabba på tillväxten och gå ut bredare både på de marknader vi befinner oss i nuläget och nya marknader, säger Fredrik Alpsten till MedTech Magazine.

Devyser säljer genetiska tester till laboratorier i över 60 länder. Utveckling och tillverkning sker i Sverige och försäljningen sker från bolagets kontor i Sverige, Tyskland och Italien. Huvudkontoret ligger i Hägersten i Stockholm där 40 anställda jobbar.

–Sedan bolaget grundades har vi utvecklat och lanserat 26 olika produkter och med dessa produkter kan vi diagnosticera en hel rad ärftliga sjukdomar men också hjälpa till att skräddarsy behandlingar vid vissa cancerformer. Vi förenklar arbetet för laboratoriet och reducerar tiden det tar från att laboratoriet tar ett prov tills patienten får resultatet.

Devyser har tre produktområden: onkologi, ärftliga sjukdomar och transplantation.

– Inom onkologi kan vi till exempel diagnosticera ärftlig bröstcancer. Inom ärftliga sjukdomar är de två största vi diagnosticerar talassemi och cystisk fibros. Inom transplantation monitorerar vi patienter när de får ett implantat så att man i ett väldigt tidigt skede kan se om kroppen kommer försöka stötabort implantatet.

Enligt Fredrik Alpsten är marknadspotentialet stort för Devysers produkter.

–DNA-diagnostik är något som ligger i tiden då man ju vill mer och mer kunna se vilka ärftliga sjukdomar som människor har och också skräddarsy olika behandlingar genom att diagnosticera vilka typer av problem man har. Inom cancerdiagnostik blir det mer och mer frekvent att man gör en individuell behandling för patienten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094