23948sdkhjf

Elyptas enkla cancertest har fått patent i USA

Testet kan tas från urin eller blod och möjliggör en säkrare och billigare metod för upptäckt av njurcancer.

United States Patent and Trademark Office har beviljat cancerdiagnostikbolaget Elypta patent för cancertestet som ska användas för att upptäcka njurcellscarcinom, en av de vanligaste njurcancerformerna. Testet som Elypta utvecklat detekterar specifika biomarkörer, glykosaminoglykaner (GAG), genom ett prov som kan tas från blod eller urin.

– Patentgodkännandet är en viktig milstolpe naturligtvis, säger Elyptas vd Karl Bergman till MedTech Magazine.

Det första testet kommer att användas föra att följa upp cancerpatienter efter operation men andra användingsområden är möjliga, bland annat för att se hur bra en pågående immunterapibehandling fungerar.

– I dagens standarduppföljning använder man datortomografi för att följa upp patienterna vilket då utsätter patienterna för en strålningsdos. Genom att ha ett säkert icke invasivt urintest så möjliggör det en tätare uppföljning och då får vi också en chans att hitta cancer tidigare om den kommer tillbaka. I bästa fall kan man då göra en ny operation. Testet kommer inte att användas för screening av friska personer eftersom det handlar om en så sällsynt cancerform.

År 2019 påbörjade Elypta sin studie, AURORAX-087A, som syftar till validera cancertestet. Studien är den största prospektiva diagnostikstudien inom njurcancer som någonsin gjorts och förväntas vara klar år 2023.

–Den studien syftar till att resultera i ett FDA-godkännande och följer även det nya IVDR regelverket i Europa. Studien löper på med samma målbild trots coronapandemin. Vi har ett stort antal sjukhus i sex olika länder för tillfället, bland annat i Italien, Storbritannien och USA. Alla länder är ju påverkade av corona så det har förstås påverkat rekryteringen och krävt mycket arbete av oss men främst sjukhusen.

Bolagets diagnostikmetod kan även möjliggöra tidigare upptäckt av andra typer av cancer. 

– Vi använder vår plattform för att bedriva forskning inom flera andra cancerformer men har ännu inte publicerat resultat, men vi ser en stor potential där.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078