23948sdkhjf

Biogen påbörjar samarbete med Apple

Biogen är med och lanserar en studie som ska utveckla digitala biomarkörer för tidig upptäckt av demenssjukdomar.

Den virtuella studiens syfte är att se hur man man hjälp av Apple Watch och iPhone kan identifiera digitala biomarkörer med vars hjälp det ska gå att övervaka och monitorera en indivivds kognitiva prestanda. Med hjälp av de digitala biomarkörerna är förhoppningen att kunna upptäcka lindrig kognitiv funktionsnedsättning (MCI) som är ett tidigt tecken på olika former av demens, som till exempel Alzheimers sjukdom. Den fleråriga observationsstudien kommer att inledas senare i år och kommer att inkludera både unga och vuxna deltagare.

– Kognitiv nedgång kan vara ett tidigt symptom på neurodegenerativa sjukdomar och demens. Den framgångsrika utvecklingen av digitala biomarkörer inom hjärnhälsan skulle kunna hjälpa till att tillgodose det stora behovet av att påskynda patientdiagnoser och ge läkare och individer möjlighet att vidta åtgärder i rätt tid, säger Michel Vounatsos, vd på Biogen, i ett pressmeddelande. 

Symptomen för kognitiv nedgång är ofta subtila, bland annat kan man bli lätt distraherad eller får minnesförlust, och det kan ta månader eller år innan den kognitiva nedgången uppmärksammas av vårdgivare.

Biogen är ett amerikanskt bioteknikföretag som utövar forskning inom neurologi och immunologi samt är ledande inom MS i Sverige och i världen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094