23948sdkhjf

Nya miljarder till forskning

Anslagen till hälsa och life science höjs med omkring en halv miljard kronor per år i regeringens forskningsproposition.

Forsknings- och innovationsproposition som presenterades under torsdagen anger inriktningen för Sveriges forskningspolitik de kommande fyra åren, och innehåller satsningar på totalt 13,6 miljarder under perioden.

För 2021 ökar statens forskningsanslag med totalt 3,4 miljarder, en ökning som är nio gånger större än under det första året efter den senaste forskningspropositionen 2016.

– Vi befinner oss i en pandemi där vi ser behovet av forskning och innovation som en viktig återstart. Effekterna av pandemin riskerar också att försvåra för näringslivet att investera i forskning och innovation, säger Matilda Ernkrans (S) till TT.

Inom området hälsa och life science görs bland annat satsningar på ett nytt forskningsprogram inom virus och pandemier för 100 miljoner, en särskild satsning på Scilifelab och en förstärkt kamp mot antibiotikaresistens. Dessutom får Vinnova rejält höjda anslag för arbete med samverkansprogrammet hälsa & life science.

Propositionen betyder att regeringen tillsätter lite mer muskler till sektorn, närmare bestämt en halv miljard per år i ökade anslag till hälsa och life science, genom en mängd olika insatser, säger Jenni Nordborg, nationell samordnare, till Life Science Sweden.

Hon har själv, via sitt chefsskap för det svenska life science-kontoret, varit inblandad i arbetet med propositionen.

Vad är du mest nöjd med?

– Både med helhetsgreppet och att det finns en inriktning på de målsättningar som vi har satt upp i life science-strategin. Vi har insatser på precisionsmedicin, hälsodata, prevention och inte minst resiliens, med tanke på viruspandemin och antibiotikaresistens. Dessutom finns satsningar på forskningsinfrastruktur.

Något du är mindre till freds med?

– Det är viktigt i min roll att aldrig vara riktigt nöjd, man bör alltid kunna göra ännu mer. Men jag tror att det här är ett väldigt viktigt steg och en kraftsamling för att kunna implementera life science-strategin.

Sweden Bio:s vice vd Frida Lawenius är positivt inställd till propositionen, och särskilt till att det finns en tydlighet kring betydelsen av näringslivets forskning.

– Långsiktighet och en rejäl pengapåse är grundvalar för framgångsrika projekt, det är därför glädjande att tidigare ryckighet nu ersätts med stabilare förutsättningar. Men det som verkligen sticker ut är en attitydförändring till företagens roll som lika mycket kommer till uttryck i förändringar av regler och direktiv som i direkta satsningar, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171