23948sdkhjf

Ny teknik kan upptäcka alzheimer tidigare

Detektion av specifika former av proteinet tau i blodprover kan ge tidigare diagnostik av personer med alzheimer, redan innan de första symptomen uppstår.

I två studier presenterar forskare från bland annat Göteborgs universitet resultat som kan ge upphov till ny diagnostik för att upptäcka utvecklingen av alzheimer i ett tidigare skede.

Alzheimers sjukdom kännetecknas av två sjukliga förändringar i hjärnan, nämligen förekomsten av proteinerna beta-amyloid och tau, som båda kan ansamlas i form av plack i hjärnvävnaden. 

I dagsläget kan detektion av beta-amyloid användas för tidig detektion av alzheimer, men dessa tester bygger på prov av ryggvätska eller på PET-scanning och är därmed resurskrävande. De befintliga testerna för tau, som genomförs med blodprov, är lättare att genomföra men ger inte utslag innan minnet har börjat påverkas.

I två separata artiklar presenterar forskare vid Göteborgs universitet, spanska Barcelona Beta Research Centre, slovenska University Medical Centre, och franska University of Paris upptäckten av nya former av proteinet tau som de menar kan användas för att påvisa alzheimer flera år innan symptom uppstår. Forskarna har dessutom utvecklat verktyg för att upptäcka dessa tidiga tecken på alzheimer.

Resultaten möjliggör enligt forskarna en avsevärt tidigare upptäckt av alzheimer än med befintliga metoder. Förhoppningen är att upptäckten ska förändra klinisk praxis med förbättrad diagnostik för både asymptomatiska och symptomatiska personer. 

– Ett sätt att förbättra möjligheterna till framtida behandlingar är att pröva dem i mycket tidiga stadier av sjukdomen. Samtidigt är de initiala förändringarna mycket små, vilket försvårar identifiering och rekrytering av patienter till kliniska studier, säger Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som lett forskningen bakom studierna, i ett pressmeddelande.

Mätning av tau kan dessutom användas för utvärdering av olika behandlingar mot demenssjukdomen.

I de båda studierna påvisas de nyupptäckta formerna av tau i ryggmärgsvätska och blod hos personer som är på väg att utveckla alzheimer men som ännu inte uppvisar symptom. Resultaten visar att sjukdomen kan upptäckas flera år innan uppkomsten av de första symptomen.

I den ena studien undersöktes 381 spanska individer utan kognitiva problem och med en medelålder på 60 år. Hos en tredjedel av dem kunde forskarna upptäcka tecken på utveckling av alzheimer. Resultaten från den andra studien visar att förekomsten av de specifika formerna av tau ökar i takt med att sjukdomen utvecklas allt mer. 

– Resultaten som rapporteras är anmärkningsvärda eftersom verktygen fångar in så tidiga förändringar av Alzheimers sjukdom, hos personer som är kliniskt helt normala. Här finns potential för både befolkningsundersökningar och kliniska prövningar, tillägger Thomas Karikari, forskare inom neurokemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Läs artiklarna här:

Head-to-head comparison of clinical performance of CSF phospho-tau T181 and T217 biomarkers for Alzheimer’s disease diagnosis

Novel tau biomarkers phosphorylated at T181, T217 or T231 rise in the initial stages of the preclinical Alzheimer’s continuum when only subtle changes in Aβ pathology are detected

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118