23948sdkhjf

GE köper svenskt CT-bolag

GE Healthcare har köpt upp KTH-spinoffen Prismatic Sensors.

Prismatic Sensors grundades år 2012 som en spinoff från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Företagets fokus ligger på att utveckla nästa generations datortomografi, där antalet fotoner i enskilda röntgenstrålar mäts i väldigt höga hastigheter för att ge en mer exakt bild med mindre bakgrundsbrus. Det innebär att man kan använda en lägre strålningsdos vid undersökningstillfället samtidigt som bilden blir tydligare, menar företaget.

I företagets fotonräknande datortomografi (photon counting computed tomography, PCCT) används kisel i detektorerna istället för kadmium-zink-tellurid, som finns i många konkurrenters produkter.

– Kisel är det överlägset renaste materialet som tillverkas för detektorer. Alternativa material, inklusive de som är kadmiumbaserade, har begränsade användningsmöjligheter som röntgenmaterial på grund av bristfälliga kristallstrukturer och kontaminationer, säger Mats Danielsson, vd Prismatic Sensors, i ett pressmeddelande.

GE har ägt en minoritetsandel i Prismatic Sensors sedan år 2017. Köpet av företaget förväntas vara slutfört i januari. Inga finansiella detaljer om förvärvet har kommunicerats ännu.

– Vårt samarbete med GE Healthcare har varit väldigt produktivt och tillsammans har vi gjort stora framsteg. Nu ser vi fram emot nästa kapitel där vi går samman till ett team som ska arbeta för att ta CT med fotonräkning med kiseldetektorer till marknaden, säger Mats Danielsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078