23948sdkhjf

Bra långtidseffekt av kontinuerlig glukosmätning

Typ-1 diabetiker fick flera positiva långtidseffekter med kontinuerlig glukosmätning, enligt en studie.

Kontinuerlig glukosmätning för typ-1 diabetiker med så kallad CGM (continuous glucose monitoring) ger bättre glukosvärden på lång sikt enligt en ny studie. CGM är en sensor som man fäster ovanpå huden och som mäter blodsockernivån genom en tunn fibertråd under huden. Sensorn kan läsas av med mobiltelefon eller en separat dosa. Ett larm kan även ställas in som larmar när blodsockernivån stiger för högt eller sjunker för lågt. CGM ersätter den tidigare blodsockerprovtagningen som krävde ett stick i fingret flera gånger om dagen. 

I den aktuella studien deltog 108 vuxna patienter vid 13 olika sjukhus i Sverige med insulinbehandling. Patienterna utvärderades under två och ett halvt år. Resultaten visar på flera positiva långtidseffekter. Långtidsmedelvärdet för blodsockret, HbA1c-, sjönk i genomsnitt med 4 mmol/mol. Tiden med mycket låga blodsockervärden under 3 mmol/l minskade med 70 procent. Patienterna fick mindre svängningar i blodsockervärden, upplevde mindre rädsla för låga blodsockervärden och trivdes bättre med CGM- behandlingen.

– Den aktuella studien visar att när patienter får behandlingen tillsammans med support på den nivå som rekommenderas i klinisk praktik under längre perioder, så förbättras många viktiga variabler för personer med typ 1-diabetes, och är därför viktig för patienter med typ 1-diabetes i hela världen, säger Marcus Lind, professor i diabetologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare i Uddevalla, i ett pressmeddelande.

Idag får de flesta personer med typ-1 diabetes behandling med CGM. 

– Det är viktigt för beslutsfattare att ha mer långsiktiga data som underlag för vilka behandlingar som ska subventioneras och stödjas. Vi har haft perioder där behandlingen har ifrågasatts i vissa delar av landet, även om den har blivit alltmer etablerad efter hand. Robusta data är också viktigt i perioder där finansiering för olika hjälpmedel diskuteras allt mer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094