23948sdkhjf

Mardrömsapp godkänns av FDA

Ny app ska förbättra sömnen genom att avbryta mardrömmar.

Med målsättningen att förbättra sömnen hos vuxna med sömnproblem på grund av exempelvis posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, har en ny app tagits fram för användare av Apples smarta klockor Apple Watch eller iphone-mobiler. Appen, som ska förskrivas till personer med sömnproblem orsakade av mardrömmar, kallas Nightware och har nyligen fått godkänt från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Genom att monitorera användarens hjärtrytm och rörelser i sömnen skapar Nightware en unik sömnprofil för varje användare. När appen identifierar en mardröm får den klockan att vibrera för att störa användaren så pass mycket att mardrömmen avbryts utan att personen vaknar.

I maj 2019 benämndes appen som en breakthrough device, då den ansågs ha potential att förbättra sömnen för personer med PTSD.

Resultaten från en randomiserad klinisk studie visade att både klockor med och utan appen förbättrade sömnen hos 70 studiedeltagare med PTSD efter 30 dagar. Klockan med appen gav dock starkare resultat och nu har den alltså godkänts för användning för temporär förbättring av sömnen hos personer med ett syndrom kallat nightmare disorder eller som lider av sömnsvårigheter på grund av mardrömmar i samband med PTSD. 

Patienter som går i sömnen eller som blir våldsamma i samband med sina mardrömmar ska inte använda Nightware, skriver FDA i ett uttalande. Myndigheten påpekar dessutom att appen ska inte användas som enda behandling utan den ska kombineras med förskrivna läkemedel och andra behandlingar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078