23948sdkhjf

Studie: Munskydd skyddar mot smittspridning

I amerikanska delstater som krävde munskydd när de släppte på sin lockdown spred sig coronaviruset långsammare, enligt ny studie.

Som en följd av covid-19-pandemin valde de flesta amerikanska delstater att införa en lockdown i mars när smittan hade börjat sprida sig. Den 26 maj hade samtliga delstater påbörjat arbetet med att öppna upp samhället igen. Alla gjorde det på lite olika sätt, vilket innebär att det var ett gyllene tillfälle för forskare att studera olika uppöppningsstrategier och hur de påverkar smittspridningen.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Journal of General Internal Medicine har forskare vid amerikanska Duke University och Durham VA Medical Center undersökt hur viruset sars-cov-2 spred sig i samtliga 50 amerikanska delstater samt i det federala distriktet District of Columbia, efter att de öppnade upp sin restauranger och caféer där man kan äta inomhus.

I studien jämfördes delstater som vid tillfället hade infört krav på munskydd med delstater som inte hade det. Siffror om nya covid-19-fall och relaterade dödsfall samlades in dagligen med start 40 dagar innan uppöppnandet. Det primära effektmåttet var antalet nya covid-19-fall medan antalet nya dödsfall till följd av sjukdomen var sekundärt.

Varje delstat jämfördes med sig själv genom att den faktiska smittspridningen efter lockdown jämfördes med förväntade resultat med och utan krav på munskydd. Dessa förväntade nivåer baserades på smittspridningstrender i delstaten när alla restriktioner var på plats.

Totalt hade 12 delstater samt District of Columbia infört krav på munskydd när de började lätta på sin lockdown. Innan dess hade dessa delstater generellt sett drabbats hårdare av pandemin och påbörjade sina lättnader i genomsnitt 40 dagar senare än övriga delstater.

Resultaten visar att antalet covid-19-fall ökade i samtliga delstater när man kunde börja äta inomhus på caféer och restauranger. Forskarna såg dessutom att antalet överflödiga fall av covid-19 åtta veckor efter uppöppnandet var tio gånger högre i de delstater som öppnade upp utan krav på munskydd än i de som sådana restriktioner på plats.

I studien påpekas det dock att resultaten i viss mån även kan ha påverkats av andra faktorer. Exempelvis var de delstater som hade infört krav på munskydd dessutom senare med att lätta på andra restriktioner, som att öppna upp barer, gym, religiösa mötesplatser och frisersalonger med mera.

Forskarna uppskattar ändå att ungefär en halv miljon covid-19-fall hade kunnat undvikas om de 38 delstater som öppnade upp utan krav på munskydd istället hade väntat tills ett sådant krav fanns på plats.

Forskarna menar att resultaten visar att munskydd är en viktig komponent för att hålla smittspridningen nere närsamhällen öppnas upp igen och rekommenderar att de delstater som inte har infört krav på munskydd ännu bör göra det innan de väljer att öppna upp mer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112