23948sdkhjf

KTH-forskare: Stor ökning av corona i Stockholm

Ser nu samma nivåer i avloppsvattnet som under våren.

Varje vecka samlar forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, in och analyserar avloppsvatten från de tre Stockholmsbaserade reningsverken Henriksdal, Bromma och Käppala. Syftet är att se hur stora mängder av coronaviruset sars-cov-2 som kan uppmätas i vattnet och därmed följa smittspridningen.

Enligt de senaste analyserna har mängden av viruset sars-cov-2 ökat så pass mycket att den under vecka 39, i slutet av september, nästan hade nått samma nivå som i maj månad, och det var just i månadsskiftet april/maj som högst nivåer uppmättes.

Resultaten bekräftar att det högre antal smittade som identifierats med PCR-tester efter sommaren reflekterar just att smittspridningen har ökat och inte endast beror på att fler testar sig.

– Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka, säger Cecilia Williams, KTH-professor på Scilifelab, i ett pressmeddelande.

I juni visade vattenanalyserna däremot att mängden smittade i Stockholm minskade trots att fler kunde identifieras genom provtagning. Det överensstämmer med Folkhälsomyndighetens dåvarande tes, att det ökade antalet identifierade smittade berodde på att fler tester utfördes och inte på en ökad smittspridning.

Forskarna menar att analyser av avloppsvattnet skulle kunna användas som en metod för att på ett mer tids- och kostnadseffektivt sätt få en bild av hur viruset sprids i samhället, istället för att genomföra så många tester på enskilda individer som nu. 

– Den här sortens vattenanalyser kan definitivt vara en besparing för samhället, de ger värdefull information som kan kombineras med andra parametrar, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare.

– Vi behöver bara testa en handfull prover i veckan för att få information om utvecklingen. Spår av virus kan försvinna från näsan och svalget relativt fort, medan virus utsöndras i avloppsvatten under längre tid, tillägger hon.

Förhoppningen är att vattenanalyserna ska kunna användas för att förbereda sjukvården för en ökad arbetsbelastning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14