23948sdkhjf

Gel i lungorna stödjer superdatorns coronateori

Ny upptäckt kan förklara uppkomsten av lungsvikt hos covid-19-patienter.

En klar, flytande gelé har hittats i lungorna hos patienter som avlidit av sjukdomen covid-19. Analyser har visat att gelén består av hyaluronsyra, även kallat hyaluronan. Teorin är att denna gelé ligger bakom den lungsvikt som drabbar vissa covid-19-patienter.

Bakom upptäckten ligger Anders Blomberg, professor och överläkare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitetssjukhus. Det rapporterar Sveriges Radios P4 Västerbotten.

Upptäckten ger stöd till en teori som presenterades av superdatorn Summit om hur viruset sars-cov-2 orsakar de olika symptom som kopplas till sjukdomen covid-19.

Genom en analys av genuttrycket i 17 000 prover som samlats in från covid-19-patienter genom bronkoalveolärt lavage kunde datorn bland annat dra slutsatsen att sjukdomen rubbar balansen i renin-angiotensinsystemet, RAS, som bland annat påverkar blodtrycket. Summit förutsåg att det skulle leda till en ökad produktion av hormonet bradykinin i flera vävnader, vilket bland annat skulle ge upphov till att blodkärlen släpper igenom mer vätska.

Summit såg dessutom att covid-19-patienterna hade en uppreglerad produktion av hyaluronsyra samtidigt som cellerna tillverkade lägre mängder av enzymer som bryter ned ämnet. Hyaluronsyra kan absorbera mer än tusen gånger sin egen vikt i vatten och bildar då en gel. Summits teori var att den ökade mängden hyaluronsyra tillsammans med den extra vätska som läcker ut i lungorna till följd av bradykininstormarna skulle leda till att alveolerna täcks av en gel som försvårar andningen.

Läs mer här: Superdator presenterar ny coronateori

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.204