23948sdkhjf

Hjälper alzheimerpatienter att må bättre

”Traditionellt har den här patientkategorin betraktats som för dålig för att kunna hantera sin egen sjukdom. Det synsättet måste bort.”

Idag är det Internationella Alzheimerdagen.

Förra veckan gick startskottet för insamling av material till Alzheimer Guiden – ett digitalt verktyg som ska hjälpa personer med alzheimers sjukdom att ta makten över sitt eget liv.

– Alzheimer Guiden ska vara tillgänglig för patienterna så att de kan få information och stöd när det passar dem och på den nivå där de själva befinner sig. Traditionellt har den här patientkategorin betraktats som för dålig för att kunna hantera sin egen sjukdom. Det synsättet måste bort i och med att vi hittar sjukdomen mycket tidigare, säger Moa Wibom, chef enheten för kognitiv medicin i Ängelholm, i ett pressmeddelande.

Genom Alzheimer Guiden ska personer med alzheimers sjukdom kunna ta del av fakta kring sjukdomen samt av andra personers erfarenheter av alzheimer – både från patienter och anhöriga. Med hjälp av det digitala stödet ska en person som diagnosticerats med alzheimer få information kontinuerligt skickad till sig med målsättningen att personen ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt.

Verktyget utvecklas genom ett nationellt projekt där patientföreträdare, offentlig verksamhet och företag samarbetar.

– Vi på enheten för kognitiv medicin i Ängelholm kan bistå med information om kognitiv skola, som är en del i guiden. Och det finns kanske anhöriga, patienter och andra som kan bidra med sina erfarenheter, så att vi får ett så brett underlag som möjligt, säger Moa Wibom.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094