23948sdkhjf

Intervju: Refluxföretag till börsen

Aktien rusade när schweiziska Implantica tog klivet in på First North – "I slutändan tror vi att resultatet bara kan bli ett: att produkten blir gigantiskt stor."

Under måndagsmorgonen tog schweiziska Implantica klivet in på svenska börsen, på börslistan Nasdaq First North Premier Growth Market. Aktien blev övertecknad och kursen steg snabbt med drygt 60 procent jämfört med teckningskursen på 65 kronor.

– Det är trevligt. Vi har hela tiden känt till att det finns ett stort intresse för oss och nu ser vi att de aktier vi har inte räcker till alla som vill ha dem, säger Peter Forsell, vd och grundare av Implantica, till MedTech Magazine.

I grunden är Peter Forsell kirurg med specialisering på allmänkirurgi och han är uppfinnare till flera av bolagets produkter. Som läkare har hans huvudfokus legat på operationer av den övre magtarmkanalen och det återspeglas i företagets första produkt, som godkänts för den europeiska marknaden. Produkten heter Refluxstop och är ett implantat för behandling av halsbränna, reflux.

Vid reflux kommer magsyra från magsäcken upp i matstrupen. Hos personer som har återkommande reflux kan det i värsta fall leda till cancer i matstrupen.

Reflux kan behandlas med läkemedel. Ett exempel är Astrazenecas blockbusterläkemedel Losec och senare Nexium. Den aktiva substansen omeprazol är en så kallad protonpumpshämmare som minskar syrahalten i magsäcken, vilket i sin tur minskar problemen med reflux. Det fungerar dock inte så bra på vissa patienter, samtidigt som det finns en hel del bieffekter, som illamående, magsmärtor och huvudvärk. Dessutom finns det studier som tyder på att protonpumpshämmare ökar risken för cancer i magtarmkanalen, för hjärtkärlsjukdomar och för njurskador.

I och med att magsyran minskar ökar även risken för infektioner.

– Summan av kardemumman är att ingen har förstått hur allvarliga biverkningarna kan vara. Folk har inte tagit till sig detta för det har inte funnits något riktigt alternativ, säger Peter Forsell.

Han berättar vidare att de medicintekniska alternativ som finns idag fokuserar på att hålla ringmuskeln mellan magsäcken och matstrupen stängd.

– Tidigare har man trott att reflux beror på att ringmuskeln är klen. De metoder som används för att hålla den stängd ger flera olika bieffekter. Bland annat kan det bli svårt att svälja, rapa och kräkas. Folk blir svullna i magen och de är ofta missnöjda med behandlingen.

Implantica har valt att gå en helt annan väg med sin produkt. Den bygger på idén att det inte är något fel på ringmuskeln i sig men att den hamnat fel och kommit upp i bröstkorgen genom ett hål som finns i diafragman för att matstrupen ska kunna gå igenom den.

– I bröstkorgen finns ett annat tryck än i bukhålan och ringmuskeln får svårare att stänga.

Idén bakom Implanticas produkt är att se till att magmunnen stannar nere i bukhålan.

– Vår produkt sitter utanpå magsäcken insydd i en ficka i dess övre del. Den sitter ovanför ringmuskeln, för att hindra den från att åka upp. Det är en enkel produkt som sätts in genom en enkel operation och vi har sett mycket bra resultat i studier, säger Peter Forsell

– Vår produkt är godkänd i Europa men sjukvårdssystemet i de europeiska länderna gör att det tar lång tid att komma in på marknaden. Vi jobbar nu med att komma in i flera länder parallellt. Vi börjar med Tyskland och Schweiz. Förutom Europa kör vi även Mexiko, USA, Australien och Kanada. Reflux är en vanlig åkomma, hela 17 procent av Europas befolkning har sura uppstötningar varje vecka. I slutändan tror vi att resultatet bara kan bli ett: att produkten blir gigantiskt stor.

Förutom Refluxstop har Implantica en produkt mot urinläckage – en fjärrkontrollerad urinstrypare – som väntas nå marknaden nästa år.

I pipeline finns dessutom en e-hälsolösning för behandling av fetma. Produkten kommer dels att bestå av ett spindelliknande instrument med fem armar som sitter på utsidan av magsäcken. Genom att spänna ut magsäcken efter att patienten fått i sig en bestämd mängd mat skickar sträckreceptorer på magsäcken signaler till hjärnan som i sin tur meddelar kroppen att man inte behöver äta mer. Man blir med andra ord mätt.

Produktens batteri kan laddas genom huden och instrumentet ska kunna programmeras om på distans av behandlande doktor, som i sin tur även kommer att få information skickad till sig.

– 30 procent av de pengar som vi tog in genom börsintroduktionen ska användas för att slutföra den här tekniken, säger Peter Forsell.

Förväntningen är att fetmaprodukten ska nå marknaden år 2022. Om den gör det så kommer det även att betyda mycket för företagets övriga produkter, eftersom det då finns en e-hälsoplattform som fungerar för flera av dem också, säger Peter Forsell.

– Vi har 300 patenterade uppfinningar, varav 40 ligger i vår utvecklingspipeline nu.

Implantica är ett schweiziskt bolag och Peter Forsell bor i Schweiz men när det kom till börsintroduktionen föll beslutet alltså på den svenska börsen.

– I Schweiz ligger fokus på företagens lönsamhet medan Sverige har ett lite roligare klimat, som är bra för nyskapande och innovativa teknologier inom life science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109