23948sdkhjf

Studie: Antikroppar minskar inte inom fyra månader efter covid-19 infektion

Antikroppsnivåerna är högre hos äldre personer som hade återhämtat sig från covid-19.

Resultaten från en antikroppsstudie från Decode genetics på Island indikerar att antikroppar mot covid-19 nte minskat fyra månader efter diagnos. Studien publicerades i The New England Journal of Medicine. 

Totalt analyserades antikroppar från 30576 personer på Island. Bland provtagna fanns både personer som fått diagnos, personer som exponerats för covid-19 och befann sig i karantän samt personer som inte exponerats och inte befann sig i karantän.  

Av de 1797 personer som fått diagnos och som återhämtat sig testades 1215 personer för antikroppar. Av dem hade 1107 personer (91,1 %) antikroppar och dessa nivåer ökade fram till två månader efter att de fått diagnos. Därefter hölls antikroppsnivåerna på en stabil nivå fram till studiens slut två månader senare. 

Av dem som var i karantän och hade exponerats för covid-19 hade 2,3 procent antikroppar. De som inte var i karantän och inte hade exponerats för covid-19 hade 0,3 procent antikroppar.

”Vi är glada över att kunna dämpa oron över att antivirala antikroppsnivåer kan minska inom några veckor efter infektion”, säger Kari Stefansson, vd för Decode genetics och seniorförfattare av studien, i ett pressmeddelande.

Antikroppsnivåerna var högre hos äldre personer som hade återhämtat sig från covid-19. Kvinnor som tenderar att bli mindre sjuka av covid-19 hade färre antikroppar. Personer som rökte hade även färre antikroppar.

Studien visar att 0,9 procent av alla isländare har haft en coronainfektion och att dödligheten uppgick till 0,3 procent av infekterade.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063