23948sdkhjf

3D-teknik ska användas för att studera covid-19

Med den nya metoden vill forskarna ta reda på var och hur coronaviruset angriper kroppens organ.

Forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har tagit fram en ny metod som på molekylär nivå kan analysera intakta tumörprover i 3D. Studien har publicerats i tidskriften Nature Bimedical Enginerring. Nu meddelar KI att forskarna tänkt använda metoden för att studera vävnadsprover från covid-19-patienter. Förhoppningen är att det kan svara på var och hur viruset angriper olika organ.

Vävnadsprover eller tumörer behöver med den nya avbildningstekniken inte delas upp i mindre delar utan kan studeras i sin helhet. Tekniken går ut på att göra massan genomskinlig, färga olika typer av RNA och proteiner och därefter avbilda vävnaden i 3D med ett light-sheet-mikroskop. Med den här metoden, kallad DIIFCO, går det att ta reda på var i tumören det finns onormala mängder RNA eller protein.

– Inom kliniken har man under många år använt inmärkning av specifika proteiner för att diagnostisera vävnadsprover från tumörer. Att specifikt kunna färga RNA i intakta tumörprover erbjuder helt nya möjligheter att mer exakt diagnostisera preparat i kliniken, säger Per Uhlén, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet som lett studien, i ett pressmeddelande.

PCR-analyser där RNA från SARS-CoV-2-viruset upptäcks används ofta inom sjukvården för att testa om en patient har covid-19. Forskarnas förhoppning är att den nya avbildningstekniken ska lyckas upptäcka exakt var i vävnaden virus-RNA befinner sig.

– Vårt laboratorium är ett av de få i världen som kan studera intakta vävnadsprover från människa. Detta är extra utmanande när vävnaden kommer från äldre patienter. Jag tror och hoppas att vår metod kan ge viktiga svar på var och hur det nya coronaviruset angriper olika organ, säger Per Uhlén.

Läs mer om studien: 

Nobuyuki Tanaka, m.fl. Three-dimensional single-cell imaging for the analysis of RNA and protein expression in intact tumour biopsies. Nature Biomedical Engineering, online 29 juni 2020, doi: 10.1038/s41551-020-0576-z.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschen och corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125