23948sdkhjf

Getinge och Semcon i nytt samarbete mot vårdrelaterade infektioner

Med hjälp av en digital plattform hoppas företagen kunna minska risken för infektioner i samband med operation.

Infektioner är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. Det är dessutom ett stort problem i resten av världen och enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC förekommer det årligen cirka 9 miljoner fall av vårdrelaterade infektioner inom europeisk sjukhus- och långtidsvård.

Getinge och Semcon har nu inlett ett samarbete med syftet att ta fram en digital plattform som ska kunna minska risken för vårdrelaterade infektioner under operationer.

Den digitala plattformen ska samla in data från ett antal sensorer som placeras på olika platser i en operationssal och visa upp resultaten i realtid. Den data som samlas in kan dessutom analyseras i efterhand. Med hjälp av detta verktyg hoppas företagen på att kunna öka förståelsen för vad som sker i operationsrummet och hur man kan minska risken för vårdrelaterade infektioner.

En prototyp av den digitala plattformen ska ”inom kort” testas i en operationssal på ett sjukhus. 

– Vi vet att en av tio som vårdas på sjukhus idag får en vårdrelaterad infektion som följd. Enligt forskningen är det många endogena och exogena parametrar som påverkar och i detta projekt vill vi kunna utvärdera hur miljön i operationsrummet påverkar, säger Jonas Andersson, Vice President Global Product Management, Infection Control på Getinge, i ett pressmeddelande.

– Den digitala plattform vi nu tar fram tillsammans med Getinge ska hjälpa sjukvården att få bättre koll på ett antal evidensbaserade riskfaktorer. Utifrån data från plattformen kan lösningar utvecklas som minskar risken för infektioner i operationsmiljöer. Det bidrar i sin tur till minskat mänskligt lidande och minskade kostnader för sjukvården, tillägger Johan Kristensson, Team Manager och affärsansvarig på Semcon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078