23948sdkhjf

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Från och med måndag ska företagen sälja antikroppstester för covid-19 till allmänheten via nätet, rapporterar Dagens Nyheter.

Det handlar om ett antikroppstest som tas på laboratorium och är ett samarbete mellan apotekstjänsten Apotea och Werlabs. Enligt Dagens Nyheter kommer testet från den amerikanska läkemedelsbolaget Abbott och ska ha 99,6 procents träffsäkerhet. Målet är att utföra 100.000 tester i veckan.

– Den som vill testa om man har genomgått covid-19 och har bildat antikroppar kan beställa ett test genom oss. Man får då en remiss för provtagning, som tar fem minuter, och sedan har man svaret inom två till fyra dagar. Det är dock viktigt att tillägga att hälso- och sjukvårdspersonal är vårt prio nu, säger Werlabs sälj- och marknadschef Johan Carrick, till Dagens Nyheter. 

Werlabs vd Henrik Forsberg menar att testerna inte kommer belasta vården ytterligare och att företaget inte tar med sig någon vinst ur satsningen. Inte heller Apotea kommer gå med någon vinst på försäljningen, enligt företagets vd Pär Svärdson. Han ser det som ett sätt att bland annat skaffa sig lojala kunder.

Resultaten på gruppnivå kommer Folkhälsomyndigheten få ta del av.

– På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra. Problemet är vad det betyder för en individ, det vet vi inte riktigt än. Därför blir testet lite meningsfullt för en individ, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter. 

Testet fungerar som så att man bokar tid via Apoteas hemsida och lämnar sedan provet på en certifierad provtagningsenhet där provet sedan analyseras av Unilabs och Synlab Medilab.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.688