23948sdkhjf

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

| Av Veronica Alvarez | Tipsa redaktionen

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. MedTech Magazine har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos skulle Sverige i början av maj ligga på 25-30 procent immunitet i befolkningen. Men siffror från Spanien, som hör till de hårdast drabbade länderna, visade i april en femprocentig immunitet i populationen vilket talar för att de höga siffrorna som Folkhälsomyndigheten uppskattade inte stämmer. En orsak till de missvisande prognoser som gjorts om covid-19 är enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, att man tittat på sars-cov-2 så som man ser på säsongsinfluensan. Men influensavirus passerar normalt befolkningen på tre månader. 

Läs också: Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

– Det är dags att ta av sig influensaglasögonen när det gäller den här smittan. Man får inte ha ett influensatänkande utan man måste tänka att det här är en annan typ av infektion som inte ligger som en bombmatta över hela samhället, utan den borrar ned sig i kluster, antingen i vissa områden, vissa befolkningsgrupper eller vissa företeelser i samhället som till exempel på äldreboenden eller sjukhus, säger Björn Olsen.

Flockimmunitet först om flera år

Frågan om när vi i Sverige kommer uppnå flockimmunitet har varit omdebatterad. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning konstateras att en infektion av sars-cov-2 i olika grad ger antikroppar och sannolikt immunitet. Men immunitetsfrågan är ännu inte bevisad.

Enligt Björn Olsen vore det märkligt om sars-cov-2 skulle urskilja sig från andra virus då kroppen normalt sett skapar antikroppar och immunitet av en virusinfektion. Han menar att det är en utbredd paranoia som ligger bakom förvirringen.

– Problemet med enstaka rapporter om återinfekterade eller personer med avsaknad av antikroppar efter infektion är att de är anekdotiska men har blivit en slags allmän lag. Att sars-cov-2 skulle särskilja sig från andra coronavirus, det tror jag inte på. Jag tror att det istället kan förklaras med att det är en variation i en stor befolkningsgrupp, att vissa kommer utveckla immunitet väldigt raskt precis enligt skolboken, andra kommer avvika på något sätt och en del kanske får en antikroppsnivå som inte ens går att mäta, säger han och fortsätter: 

Läs också: Roche skalar upp produktion av antikroppstest

– Jag tror att det kommer ta flera år innan vi har flockimmunitet. Men det här kommer sjunka undan ändå, bland annat på grund av den sociala distanseringen. I Sverige kan det dock ta längre tid då vi är i en platåfas som pågått väldigt länge.

Sedan början av året har Björn Olsen nästan genomgående haft en annan syn på smittoläget jämfört med Folkhälsomyndigheten, något som konkretiserades i ett debattinlägg i Dagens Nyheter tillsammans med 21 andra forskare. Han sa redan i januari att det nya coronaviruset skulle komma att utvecklas till en pandemi, vid samma tidpunkt bedömde Folkhälsomyndigheten att sannolikheten var låg att viruset skulle komma till Sverige.

"Det blir ingen andra våg"

Nu hävdar infektionsprofessorn att det troligtvis inte kommer en andra våg av smittan, trots att man brukar tala om att pandemier går i vågor.

– Influensor går i vågor, men det är inte alls säkert att det blir en andra våg av det nya coronaviruset, det kommer bli utbrott, men de får inte samma intensitet som vi ser nu, säger Björn Olsen. 

Folkhälsomyndigheten har uttalat att det förmodligen kommer komma en andra våg av smittan i höst, varför skiljer sig era bilder åt? 

– Jag har också trott att det kan komma som en andra våg, men viruset har inte betett sig som ett influensavirus och det verkar inte vara särskilt mutationsbenäget heller. Den andra vågen i samband med exempelvis spanska sjukan berodde på att man fick genomgripande funktionella mutationer i viruset. Det muterade och ökade sin aggressivitet våldsamt, det berodde på en mängd olika faktorer. 

Läs också: ”Vi vet först säkert hur skyddade vi är när det kommer en andra våg”

Om sars-cov-2 skulle utveckla en funktionell mutation, som ökar aggressiviteten, skulle det leda till ett riktigt ”skitscenario”, menar han. 

– Det finns inga tecken i skyn på det nu utan det verkar vara väldigt stabilt. Virus kan gå tre vägar, antingen anpassade det sig efter den djurart den infekterar och blir då mildare. Eller så ligger det kvar på samma nivå hela tiden, rabies är ett exempel på det. Det tredje alternativet är att det kan bli aggressivare under resans gång, som spanska sjukan och vissa stammar av smittkoppsvirus till exempel.

Smittan kan avta till sommaren

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar på en minskad smittspridning i de värst drabbade storstadsregionerna. 

– Det kommer bli ett segt förlopp för oss tyvärr. Vi har valt en väg som skiljer sig från andra länder, och i de länderna sjunker smittspridningen mer dramatiskt. Siffrorna har börjat peka nedåt i Sverige, men vad händer om viruset plötsligt flyttar till en ny befolkningsgrupp som det inte varit hos tidigare, då kan man få en ökning av antal fall igen. 

Anders Tegnell har uttalat sig om att spridningen kommer avta till sommaren. Vad tror du?

– Jag tror också att det kommer avta till sommaren eftersom det då blir en mer naturlig distansering. Men det är inte alla som har turen att kunna sticka någon annanstans. Därför kan smittan mycket väl fortsätta i de härdar man har, till exempelvis på sjukhus men också i vissa utanförskapsområden. 

Vad hoppas du på framöver? 

– Framförallt att man börjar övervaka mycket mer, både bland vilda och tama djur systematiskt och utnämner ett par problemorganismer som man letar efter. Övervakning kostar en spottstyver jämfört med att ta hand om en pandemi. Hittar man virus som börjar bete sig märkligt eller hoppar över artgränserna då ska man direkt sätta in åtgärder, säger han och fortsätter: 

– Det andra jag hoppas på är att vi långsiktigt forskar intensivare på vaccin och antivirala läkemedel. Den kanske viktigaste hörnstenen vid en pandemi är beredskap. Man kan inte hamna i en situation igen att provtagningspinnar eller ansiktsmasker tar slut eller helt enkelt inte finns. Det funkar inte. 

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Debatt
Vad händer nu?

Givetvis kommer efterfrågan tillbaka, men det kommer att ta tid, skriver Torbjörn Kronander om de följder som covid-19-krisen har för medtechbranschen på kort och lång sikt.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

De ska utveckla snabbare analysmetod för akut leukemi

Illumina och Genomic Medicine Sweden ingår samarbete för att utveckla helgenom- och RNA-sekvensering för patienter med akut leukemi.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Getinge och Semcon i nytt samarbete mot vårdrelaterade infektioner

Med hjälp av en digital plattform hoppas företagen kunna minska risken för infektioner i samband med operation.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Nyhetsbrev

Scibase genomför företrädesemission

Företaget vill öka försäljningen av teknik som upptäcker tidig hudcancer.

Arkiv

Elekta har bästa vd:n

Real Heart tankar kassan inför klinisk fas

Hoppas ta in 26 miljoner kronor genom företrädesemission – "Ska räcka gott och väl till att få en färdig design på plats"

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. MedTech Magazine har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Intertek blir Sveriges första MDR-organ

Kan nu ta emot MDR-ansökningar.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

De har byggt den minsta 3D-printade roboten

Flexibla, mjuka robotar som utför mikrokirurgi är ett möjligt användningsområde.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Danmark först med rikstäckande system för livräddare

Först i Europa med rikstäckande system där livräddare larmas om misstänkta hjärtstopp i närheten via en app.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Nascent Invest och Fort Knox investerar i test för bloddoping

Jobb & Karriär
KI-bolag skaffar gemensam styrelse

Sana Alajmovic: ”Vi måste tala om de stora visionerna – bygga nästa Astra”

Sigrid Terapeutics grundare och vd, Sana Alajmovic, hamnade på listan Framtidens kvinnliga ledare.

Orexo förvärvar digital terapi

Det svenska läkemedelsföretaget Orexo har förvärvat ytterligare en digital terapi som snart kommer lanseras i USA.

Vinnova finansierar innovation i spåren av corona 

FOI: "Svårt att skydda vårdsektorn mot it-attacker"

Coronapandemin har satt vårdsektorn i centrum för it-attacker, eller dataintrång, på grund av den ökade mängden digital kommunikation under pågående kris. Utsatta är både sjukvården, läkemedelsbranschen och medicinteknikbranschen.

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Ytterligare förbud mot självtest av covid-19

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Gratisapp ska kartlägga smittspridningen i Sverige

Blodtest hittar tidig alzheimer

Jobb & Karriär
Biolamina rekryterar ny försäljningschef

Ultraljudsteknik bra vid diagnos av leversjukdomar

FDA utvidgar testalternativ för covid-19

Apparat larmar om osynlig smuts – kan identifiera virus

Gedea Biotech närmare antibiotikafri behandling av bakteriell vaginos

Se alla Företagens egna nyheter

Hur fungerar en syrgaskoncentrator?

Swemed tar in syrgaskoncentratorer från Yuwell

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Synglas i hög kvalitet från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Mirit Glas - Välsorterat råvarulager

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Mirit Glas levererar synglas på mål över hela Skandinavien

Sänd till en kollega

0.109