23948sdkhjf

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Med hjälp av strålröret Biomax vid Max IV-laboratoriet i Lund har en grupp svenska och internationella forskare upptäckt strukturen hos ett protein från sars-cov-2.

För att förhindra att sars-cov-2 orsakar sjukdomen covid-19 behöver forskare förstå virusets förmåga att föröka sig och hur detta kan blockeras. Om viruset blockeras dör det eftersom det inte kan kopiera sin arvsmassa i värdcellen. En metod är att använda intensiv röntgenstrålning som visar en detaljerad bild av strukturen hos de proteiner som är delaktiga i replikeringsprocessen.

I sars-cov-2 finns 16 icke-strukturella proteiner, NSP:er, som spelar en viktig roll i början av virusets förökning. En forskargrupp i Lund har tittat på tre NSP:er för att kunna identifiera små kemiska molekyler som kan ändra proteinernas funktion. De arbetade med att ta fram högupplösta modeller av kristallstrukturerna hos de tre proteinerna. Arbetet kompletterades med biofysiska och biokemiska karakteriseringsexperiment såsom termisk stabilitet, samt interaktionsstudier proteinerna emellan och strukturanalyser med proteinerna i lösning med röntgen- neutronspridning. I ett pressmeddelande skriver Lunds universitet att forskarna nyligen lyckades producera kristaller av ett av dess proteiner, Nsp10.

Tillgång till strålröret Biomax på Max IV tillät forskarna att samla in data till cirka 2.6 Ångström, ett mått på upplösning vid vilken man kan se en detaljerad bild på molekylnivå. Härnäst kommer forskarna fortsätta försöka få fram kristallstrukturerna även för proteinerna Nsp14 och Nsp16.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111