23948sdkhjf

Ny symbol för skrivtolkning

Skrivtolkning får en egen standardsymbol i Sverige.

Bilden till höger visar den nya symbolen för skrivtolkning, som utsetts till standard av Svenska Institutet för Standarder, Sis. Symbolen, som visar en rektangulär pratbubbla med textlinjer, har utformats av Hörselskadades riksförbund, HRF. Nu arbetar organisationen med att få den utsedd till standard även på europeisk nivå.

Förhoppningen är att den nya symbolen ska användas av olika verksamheter och arrangörer för att öka skrivtolkningens synlighet. Standardsymboler finns sedan tidigare för teckenspråkstolkning och teleslinga.

Symbolen är antagen i standarden SS 30600:2015/T3:2020 Grafiska symboler – Publika informationssymboler för ökad tillgänglighet utifrån konceptet Design för alla/Tillägg 3, som gäller i Sverige. Den är upphovsrättsligt skyddad och får inte göras om. Den finns dock i två varianter; som svart på vit bakgrund och som vit på svart bakgrund. 

HRF, inklusive alla föreningar och distrikt, har licens att använda symbolen fritt. Andra måste vända sig till Sis för att få licens för att använda den.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203