23948sdkhjf

FDA godkänner första hemtestet för covid-19 i USA

FDA har gett tummen upp till det första testet för covid-19 där man kan ta provet på hemmaplan och skicka in för analys.

Det handlar om företaget Laboratory Corporation of America, Labcorp, vars covid-19-test fått ett godkännande för så kallad nödanvändning inom sjukvården i USA. Nu har FDA uppdaterat det specifika godkännandet för att inkludera företagets hemtest kallad COVID-19 RT-PCR. 

– Vi arbetar med Labcorp för att säkerställa att de uppgifter som visas från dessa tester är lika säkra och exakta som provsamling på en läkarmottagning, sjukhus eller annan testplats. Med denna åtgärd finns det nu ett bekvämt och pålitligt alternativ för att samla in patientprover även av patienterna själva, säger läkaren och FDA-kommissionär Stephen M. Hahn.

Personer med misstänkt covid-19 får hem ett testkitt med bland annat en typ av tops och saltlösning. Provet tas från näsan och skickas sedan till Labcorp för analys.

FDA:s godkännande gäller endast Labcorp:s test COVID-19 RT-PCR och ska inte ses som ett generellt godkännande för hemtester, poängterar myndigheten i ett pressmeddelande.

Svenska Läkemedelsverket dömde under tisdagen ut samtliga hemtester som finns på marknaden, något som Life Science Sweden rapporterade om. Enligt myndigheten finns det i dagsläget inget test som är tillräckligt tillförlitligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126