23948sdkhjf

FDA godkänner antikroppstest för covid-19

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har gett ett påskyndat godkännande för nödsituationer till företaget Cellex att tillverka ett antikroppstest som upptäcker pågående eller tidigare infektion med det nya coronaviruset.

De flesta tester som hittills varit godkända för provtagning av covid-19, bland annat från Roche och Thermo Fisher, är så kallade PCR-tester, skriver MedCity News.

Cellex:s antikroppstest för covid-19 har precis fått ett så kallat emergency use authorization, det vill säga ett påskyndat godkännande för nödsituationer av FDA. Testet fungerar som så att det letar efter IgG och IgM-antikroppar som kroppens immunsystem producerar i reaktion med viruset. Ett positivt testresultat kan indikera på pågående eller tidigare covid-19-infektion. Testet kan tas några dagar efter infektionstillfället och resultatet kan räknas ut på 15-20 minuter. Det är också möjligt att upptäcka vilket stadium infektionen är i och beräkna tid sedan infektionstillfället.

Testet måste dock kombineras med kliniska undersökningar för att man ska kunna ställa en diagnos. 

Reagerar långsamt 

En av nackdelarna med antikroppstestet är att kroppens immunsystem reagerar långsamt på SARS-CoV-2. IgM-antikropparna reagerar först efter nio dagar efter infektionstillfället, och IgG-antikroppar reagerar ytterligare några dagar senare. Därför kan antikroppstest vara mindre värdefullt i en akut sjukdomssituation, skriver MedCity News. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109