23948sdkhjf

Uppåt för medtechbolag

Getinge skalar upp och Sedana och Addvise ökar orderingången. Inom medtechbranschen har orderingången i vissa fall ökat väsentligt som en följd av coronautbrottet – men ibland sätter personalbrist och leverantörsproblematik käppar i hjulen.

Den pågående pandemin har varit slagit hårt hos många företag. Life science är dock en nyckelbransch i kampen mot coronaviruset Sars-cov-2. Därför har pandemin, i vissa fall, slagit annorlunda där. När det gäller medicinteknik har efterfrågan på bland annat diagnostik, skyddsutrustning och medicinska instrument för vården ökat väsentligt. Det har bland annat resulterat i att Getinge idag meddelar att företaget avser att öka sin produktion av respiratorer för intensivvårdsavdelningar med 160 procent jämfört med förra året. Det innebär att produktionskapaciteten ska utökas till 26 000 respiratorer i år. Ökningen ska starta omgående.

– Vi fortsätter att öka vår produktionskapacitet för att kunna möta det ökade behovet av respiratorer från våra kunder. Vi arbetar nära med våra leverantörer och vår produktionsökning är naturligtvis beroende på tillgången av komponenter, säger Elin Frostehav, vice president critical care på Getinge, i ett pressmeddelande.

2019 producerade Getinge 10 000 respiratorer i Solna. Den förväntade ökningen i efterfrågan och produktionskapacitet för respiratorer väntas påverka företagets resultat positivt.

90 procent högre orderingång

Ett av de företag som har rapporterat en positiv effekt på sin affär är Sedana Medical. Coronapandemin har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på Anaconda, företagets familj av instrument för inhalationssedering av mekaniskt ventilerade patienter, och försäljningen under det första kvartalet blev väsentligt högre än väntat, framförallt i slutet av mars. Det har resulterat i att bolaget idag meddelade att man räknar med en omsättning på cirka 34 miljoner kronor från det första kvartalet 2020. Det motsvarar en ökning på cirka 90 procent jämfört med samma period förra året.

– Läget på många håll i Europa är allvarligt och vi ser ett signifikant antal covid-19-patienter som behandlas med Anaconda, primärt i Tyskland, men även i Benelux, Frankrike, Italien, Norden, Spanien och Storbritannien. I och med att intensivvårdsplatserna på sjukhusen fylls upp ökar efterfrågan av inhalationssedering med Anaconda och vi försöker möta den på ett ansvarsfullt sätt. Vi fortsätter med delleveranser för att inte riskera att några sjukhus står utan produkter samtidigt som det byggs upp lager på andra ställen. Vi har hittills inte haft några allvarliga störningar i leveranskedjan, säger Christer Ahlberg, vd för Sedana Medical, i ett pressmeddelande.

Även Addvise Group-koncernen, som består av tio dotterbolag inom områdena labb och sjukvård, meddelar en ökad försäljning under det första kvartalet. Den sammantagna orderingången landade på 137,3 miljoner kronor, vilket är en ökning med 63 procent jämfört med samma period föregående år då den uppgick till 84,4 miljoner kronor. 37 procent av orderingångsökningen är organisk och företaget meddelar att ökningen främst kan härledas till en ökad efterfrågan på medicinteknisk utrustning och förbrukningsmaterial med anledning av coronautbrottet.

Leverantörsproblem och personalbrist

Orderingången har dock inte omvandlats till ökade intäkter. Addvise att resultatet har påverkats ”väsentligt negativt” av störningar i leverantörs- och kundkedjan samt av störningar i dotterbolagens personalstyrka till följd av en ökad sjukfrånvaro.

– Första kvartalet är ett rekordkvartal när det gäller orderingång. Tyvärr har vi i dessa marknadsförhållande inte möjlighet att omvandla orderingången till intäkter i önskvärd omfattning under kvartalet, säger Rikard Akhtarzand, VD, i en kommentar till orderingången.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125