23948sdkhjf

Designpris till ergonomisk självkateterisering

Mölndalsbolag prisas för ergonomisk självkateterisering.

Mölndalsbaserade Wellspects produkt Lo Fric Elle, som avses för självkateterisering, tilldelades årets utgåva av designpriset if Design Award, i kategorin medicin/hälsa. Totalt hade 7 298 nomineringar från 56 länder lämnats in. Priset delades ut av den Hannover-baserade designorganisationen if International Forum Design.

Intermittent självkateterisering är en metod som används av personer som inte kan tömma urinblåsan helt på vanligt sätt. Sådana problem kan ha olika orsaker, såsom ryggmärgsskada, multipel skleros eller förträngningar i urinröret. Metoden går ut på att en tunn plastkateter förs in genom urinröret till blåsan för att tömma den flera gånger varje dag.

Lo Fric Elle består av en behållare som kan fästas vid en engångkateter och då tjänar som ett ergonomiskt, L-format handtag för självkateterisering hos kvinnor. Wellspect menar att produkten gör hela proceduren både enklare och mer hygienisk.

– Varje patient är unik på ett eller annat sätt. Jag tror att Lo Fric Elle möter upp till varje kvinnas unika behov på ett nytt sätt – den bidrar till att fler kvinnor, med olika kroppstyp och med olika handfunktionskapacitet, kan utföra intermittent kateterisering, säger Carin Bergfeldt, arbetsterapeut, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109