23948sdkhjf

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

Med hjälp av virtual reality, VR, har forskare från Storbritannien lyckats se hur läkemedelsmolekyler binds samman i 3D-format, skriver Phys.org.

Vid universitetet i Bristol har forskare använt VR-teknik för att designa den nya generationen av läkemedelsbehandlingar, rapporterar nyhetssidan Phys.org. VR-tekniken används för att förstå hur läkemedl fungerar på molekylär nivå. Att hitta nya läkemedel handlar bland annat om att hitta molekyler som binder till biologiska mål, som proteiner.

– För att utforma nya terapier måste forskare förstå hur läkemedelsmolekyler passar in i deras biologiska mål. För att göra detta använder vi VR för att representera dem som helt tredimensionella objekt. Användaren kan sedan placera ett läkemedel i ett proteins bindande "nyckelhål" för att upptäcka hur de passar ihop, säger professor Adrian Mulholland, från University of Bristol Center for Computational Chemistry.

I den engelska studien hade forskarna med hjälp av VR möjlighet att ”gå in i” proteiner och manipulera dem och se vad som binder dem. För detta använde de interaktiv molekylär dynamikssimulering i VR (iMD-VR), och forskarna kunde med tekniken förutsäga exakt hur läkemedlen binder samman.

– Många läkemedel fungerar genom att binda till sig proteiner och stoppa dem från att fungera. Till exempel genom att binda till ett visst virusprotein kan ett läkemedel hindra viruset från att reproducera sig, säger Adrian Mulholland.

– En viktig del av läkemedelsupptäckten är att hitta små molekyler som binds tätt till specifika proteiner och förstå vad som får dem att binda hårt, vilket hjälper till att utforma bättre läkemedel.

I studien fick forskarna titta på läkemedel mot influensa och HIV. Tester visade att de kunde förutsäga korrekt hur läkemedlen binder till sina proteinmål. Genom att dra läkemedlet in i proteinet kunde de bygga strukturer som liknar strukturerna i läkemedelskomplexen från experiment.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062