23948sdkhjf

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Flera EU-länder stänger sina gränser på grund av corona-pandemin och sjukvårdsutrustning hindras från att levereras. Fler viktiga leveranser har inte kommit fram till Sverige, trots att varorna varit beställda och betalade, rapporterar Dagens Medicin.

Listan för de länder i Europa som stängt sina gränser på grund av covid-19 blir längre och längre. Bland annat har gränserna stängts till Tysklan, Frankrike, Danmark, Polen, Tjeckien Österrike och Norde. I flera länder har det även införts exportbegränsningar. Detta meddelades på söndagens EU-kommission och under måndagen väntas nya riktlinjer för hur medlemsstaterna ska agera kring gränser och handel, skriver tidningen.

– Det är av yttersta vikt att EU:s inre marknad fungerar och låter varor flöda utan hinder, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till Dagens Medicin.

Framförallt handlar det om sjukvårdsmaterial och utrustning som inte levererats, även Sverige är drabbad.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

Svenska företag i länder som Frankrike och Tyskland har enligt handelsministern inte heller fått sina varor levererade.

– Då har jag ringt upp mina kollegor i andra länder och påpekat det, vilket lett till löften om att man ska släppa iväg de här leveranserna. Men man kan inte ha det så att en minister måste ringa för varje enskild leverans och därför är jag glad att EU-kommissionen kommer med nya riktlinjer, säger Anna Hallberg.

Behovet av särskild utrustning har blivit mer ansträngt. EU-kommissionen meddelade under söndagen att exporter av sjukvårdsprodukter utanför EU endast får ske med särskilt tillstånd. Det handlar om ansiktsmasker, munskydd, skyddskläder, skyddsglas och visir.

– Vi behöver utrustningen i våra egna sjukvårdssystem, säger von der Leyen.

Någon som inte är lika positiv till begränsningen av handeln med länder utanför EU är Sveriges handelsminister.

– För oss är det viktiga i den här svåra tiden att den inre marknaden fungerar. Sen är vår grundinställning att vi vill se så få handelshinder som möjligt, säger Anna Hallberg.

Under måndagen sammankallas även EU:s hälso- och inrikesministrar till ett extrainsatt informellt möte på videolänk med anledning av coronavirusets utbredning i EU, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Vid mötet kommer ministrarna att utbyta information om vilka kontroller som kan och bör genomföras vid gränserna samt kring samordning av hälsofrämjande åtgärder.

Under måndagens möte med EU:s hälso- och inrikesministrar ska det utbytas information och diskuteras vilka kontroller som kan, och bör, genomföras vid landsgränserna. Samordning av hälsofrämjande åtgärder ska också diskuteras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062