23948sdkhjf

Nanogummi ersätter mänsklig vävnad

Nytt material ger nya möjligheter att ta fram medicinteknisk utrustning med antibakteriella egenskaper samt att ersätta brosk och annan vävnad.

Genom nanostrukturering har forskare vid Chalmers tagit fram ett nytt, patentskyddat, gummiliknande material, som anses lämpa sig väl för medicinteknisk utrustning. Materialet är framtaget enligt samma princip som plexiglas. Det är inte toxiskt och kan sättas in i kroppen.

Forskarnas målsättning var att utveckla ett benliknande material men det de fick var för mjukt för sådana applikationer.

– Vi blev verkligen förvånande över att materialet kunde bli så mjukt, flexibelt och extremt elastiskt. Att det inte skulle fungera som ett benersättningsmaterial blev tydligt men de nya och oväntade egenskaperna gjorde vår upptäckt minst lika spännande, säger Anand Kumar Rajasekharan, doktor i kemi och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nu pågår arbetet med att vidareutveckla materialet för andra applikationer. Inledningsvis ligger fokus på urinkatetrar. Ytstrukturen på materialet gör det möjligt att täcka in det med antibakteriella peptider, som är en del av det medfödda immunförsvaret. Det skulle ge det antibakteriella egenskaper utan att för den delen bli toxiskt.

Materialet går att injicera som en trögflytande vätska för att sedan bilda en elastisk struktur inuti kroppen. Det innebär att titthålskirurgi skulle kunna ersätta större operationer vid återuppbyggnaden av olika kroppsdelar. Bland annat skulle det kunna ersätta brosk eller användas vid plastikkirurgi.

Materialet innehåller ordnade nanoporer och kan laddas med läkemedel. Det innebär att inläkningen kan förbättras med en lokal behandling istället för att hela kroppen behöver behandlas, vilket minskar risken för biverkningar.

– Jag jobbar nu heltid med att ta forskningen vidare ut i industrin, genom vårt nystartade bolag Amferia, säger Anand Kumar Rajasekharan.

Studien bakom materialet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften ACS Nano. Läs artikeln här: Tough Ordered Mesoporous Elastomeric Biomaterials Formed at Ambient Conditions

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.081