23948sdkhjf

Lokaltillverkat och biobaserat attraherar svenska apotek

Frost Pharma har tillsammans med Mälarplast tagit fram ett nytt sortiment av doseringshjälpmedel.

Engångsartiklarna består av biobaserad plast. De uppfyller de nya EU-direktiven samt bidrar till att minska koldioxidavtrycket. Samtliga sex produkter är livsmedelsgodkända, CE-märkta och återvinningsbara.

Henrik Alfredsson, affärsutvecklingschef vid Frost Pharma säger att bolaget funnits på marknaden under tre år och att det utnämndes till Sveriges mest växande läkemedelsföretag under 2019.

– Vi kommer inledningsvis att vända oss till den svenska marknaden med den nya produktserien, och i synnerhet landets fem stora apotek som delar ut dessa gratis, säger Henrik Alfredsson till Plastforum.

– Samtliga apotek har visat ett stort intresse att byta ut sitt sortiment mot våra svensktillverkade produkter, fortsätter han.

Idag köper svenska apotek in sina doseringsartiklar från Kina. Artiklarna; doskoppar, doskilar, dossprutor och urinbägare, är tillverkade av fossil plast. Men framförallt så har de färgtryck, vissa produkter har en påsprutad gummiring samt att de ligger enstycksförpackade i plastpåsar. Frost Pharmas produkter förpackas i bulk i en miljövänlig kartong och har varken färgtryck eller annat som påverkar återvinningsgraden negativt.

– Våra produkter tillverkas lokalt av Mälarplast i Eskilstuna, vilket gör att fraktkostnaderna blir lägre samt att kontrollen av produktens material och handhavande kommer att bli mycket bättre och säkrare, säger Alfredsson.

Den biobaserade plast som produkterna tillverkas av är en PP/PE med inblandning av biomassa. Peter Wall, vd för Mälarplast vill inte avslöja mer än så.

Vilket biobaserat plastmaterial använder ni er av?

– Det är en ovanlig mix där vi använder oss av en fossil PP tillsammans med en biobaserad PE från biomassa. Exakt hur många procent biobaserat innehåll kompoundet har vill jag inte avslöja, men tillräckligt mycket för att definieras som bioplast, säger Peter Wall till Plastforum.

För Mälarplast handlar den produktmix som företaget nu går igång att tillverka, några miljoner kronor i ökad omsättning för 2020. Just nu pågår en upphandling med samtliga fem apoteksbolag, vilka samtliga visat ett stort intresse för doseringssortimentet.

– Med hög sannolikhet så kommer vi att skriva avtal med samtliga fem apoteksbolag. Fyra har muntligen redan sagt att de kommer att gå över till vårt sortiment, säger Henrik Alfredsson.

Totalt så handlar det om ganska stora volymer. Flera miljoner artiklar vilka kommer att produceras vid Mälarplast under året. Produkterna kommer att säljas i bulk, förpackade i miljövänliga kartonger.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.329