23948sdkhjf

Kardiolog stämmer Apple

Anklagas för patentintrång för den teknik som används för att upptäcka förmaksflimmer med Apple Watch.

I slutet av december lämnade doktor Joseph Wiesel från New York-baserade NYU Langone Health in en anmälan mot teknikjätten Apple. Anledningen är att han anser att den teknik som används för att upptäcka förmaksflimmer i företagets smarta klockor, Apple Watch, inkräktar på ett patent som han har sedan år 2006.

Enligt Bloomberg ska Wiesel själv ha presenterat tekniken för Apple i september 2017.

I september 2018 fick Apple klartecken från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att använda sig av tekniken i sina klockor. Sedan dess finns funktionen tillgänglig i Apple Watch 4 och 5 samt i tidigare versioner av produkten.

I tekniken används optisk monitorering av hjärtrytmen. Om klockan upptäcker att hjärtat slår oregelbundet så varnas användaren. Funktionen ska dock inte användas av personer med redan diagnosticerat förmaksflimmer. Den kan inte heller användas för att ställa diagnos.

I anmälningen uppskattas det att Apple hittills har sålt mellan 50-100 miljoner smarta klockor där funktionen antingen finns eller kan användas. Joseph Wiesel begär nu royaltybetalningar för försäljningen av klockorna. Han vill även att all framtida försäljning av teknik med funktionen ska kräva hans tillstånd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063