23948sdkhjf

Får miljoner för big data i vården

Gävleforskare utvecklar metod för att ta fram relevant underlag ur big data.

Xiaoqin Wang får 4,3 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att utveckla sin metod att ur stora datamängder se vilken data som är relevant för den analys man vill göra. Bakgrunden är att vi ofta kan samla in så mycket data att den är svår att hantera med traditionella statistiska metoder. Det Xiaoqin Wang gör är att skapa en metod som hjälper till att ta fram den data som är relevant i sammanhanget. 

Tidigare har Xiaoqin Wang gjort en studie som jämför cancerpatienter på mindre sjukhus och de stora universitetssjukhusen, och om det är bättre att få behandling nära hemmet. Hon såg då att de små sjukhusen är bättre på att diagnosticera sjukdomen, kanske för att man där har kortare köer, men att det är bättre att få sin behandling vid de stora sjukhusen, kanske för att man där har mer avancerad teknik. 

– Vi är inte läkare men vi har uppfunnit en teoretisk metod som läkare kan använda för att beräkna alla sådana här konsekvenser, säger hon i ett pressmeddelande från Högskolan i Gävle. 

Xiaoqin Wang ser också stora möjligheter i att studera skolans metoder och områden som maskininlärning, AI och ekonomi. Det finns så mycket data samlat därute. 

– Det finns hur många områden som helst, där vi kan göra bättre analyser, säger Xiaoqin Wang. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078