23948sdkhjf

Han ska utreda materialbristen

”Regionerna vill ha en övergripande analys av händelseförloppet för att se vad som gick fel”, säger Toivo Heinsoo som fått uppdraget att granska vad som hände när fem regioner bytte leverantör till Apotekstjänst.

I oktober bytte de fem regionerna Uppsala, Örebro, Sörmland, Dalarna och Västmanland leverantör av förbrukningsvaror till Apotekstjänst. Det resulterade i uteblivna leveranser och materialbristen ledde till ett stort antal inställda operationer vid olika sjukhus. Nu vill regionerna utreda vad som gick fel vid leverantörsbytet. Därför har man anlitat Toivo Heinsoo som extern granskare. Han har tidigare varit landstingsdirektör i Dalarna och i Stockholm samt statlig utredare kring hälsa- och sjukvård. Senast var han ansvarig för läkemedelsutredningen som levererades till regeringen i början av året.

– Regionerna vill ha en övergripande analys av händelseförloppet för att se vad som gick fel och varför, hur problemet hanterades, vilka konsekvenserna blev och hur man kan undvika en liknande situation i framtiden, berättar Toivo Heinsoo till Medtech Magazine.

– En fråga är om nuvarande upplägg, med en tredjepartsleverantör, är optimalt, och jag ska dessutom titta på hur lager ska hållas och hur leveranstiderna bör se ut. Jag ska dock inte titta på patientperspektivet eller göra en egen utredning av de verksamhetsspecifika konsekvenserna – regionerna kommer att göra egna händelserapporter som jag ska analysera och IVO ska titta på patientperspektivet. Jag ska inte heller se på beredskapsfrågorna specifikt, även om det kommer att komma upp sådana frågor, för det finns en pågående statlig utredning för detta.

I sin granskning kommer Toivo Heinsoo att titta närmare på alla de aktörer som varit involverade i processen – bland annat leverantörerna.

– Det är fler än Apotekstjänst – jag ska tala med alla som varit involverade innan, under och efter leverantörsbytet. Bland annat ska jag tala med Apotekstjänsts föregångare för att få en bild av hur de tycker att överlämningen gick till.

Uppdraget drar igång den 1:a december och uppdraget ska redovisas senast 31 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094