23948sdkhjf

Målkonflikter – en ständig utmaning

Vi måste erkänna att målkonflikter faktiskt existerar, skriver Mats Ohlson, konsult inom regulatorisk rådgivning.

Det hade varit enklare utan målkonflikter. Typ, mellan miljömål, klimatmål, ekonomimål, säkerhetsmål, integritet, jämlikhet, högsta möjliga lycka, och så vidare.

Målkonflikter som uppstår i naturen löses ofta på ett brutalt sätt utan moraliska betänkligheter. En hungrig sparvhök funderar inte så mycket på livets okränkbarhet, viltvård eller den gulliga rödhakens sång. Det löser sig i alla fall, på sikt.

Människor i allmänhet, och förhoppningsvis med moral och etik att förhålla sig till, har svårare att hantera målkonflikter. Där infinner sig dessutom det problematiska syskonet, den subjektiva ”intressekonflikten”. När syskonet anas tar det logiska resonemanget stryk och bäddar för entré åt kusinen ”särintresse”, och då är det definitivt kört med hållbara avvägningar.

Många debattörer med goda föresatser har en tendens att göra det enkelt för sig när de inte erkänner förekomsten av målkonflikter. Man argumenterar för sin lösning men ger inte någon poäng åt avvikande argument. De avfärdas i stället i de mest aggressiva fallen som särintressen. Det är enkelt att vara extremist. Och kortsiktigt blir det gärna.

Vad har detta med medicinteknik att göra? Jo, målkonflikterna, och dess släktingar, drabbar också bestämmelser och regelverk, till exempel mellan olika regler, mot allmän moral eller mot så kallat ”sunt förnuft”. Olika bestämmelser kan bli särskilt svåra att kombinera om tillsynen sköts av olika myndigheter.

Medicinteknik är inget undantag. EU-förordningarna för medicintekniska produkter föreskriver att de medicintekniska produkterna ska vara så säkra som möjligt, men så att förhållandet mellan nytta och risk inte påverkas negativt av säkerhetsåtgärderna. Att en produkt därigenom kan bli så dyr att få har råd med den, är emellertid en målkonflikt som lagstiftarna inte har förklarat. Begreppet nytta/risk är inte närmare definierat, men är en insikt om att nytta oftast inte uppnås utan vissa risker. Ta exempelvis röntgenstrålning eller implantat med kända men accepterade risker. Negativa bieffekter måste uppvägas av produktens nytta. Nämnda produktgrupper är följaktligen inte billiga.

Utvecklare av självlärande medicinska beslutsstöd, AI/ML, behöver validera dessa med tillgång till stora mängder äkta vårddata, vilket har visat sig ofta stå i konflikt med att möta integritetskrav i datasäkerhetslagstiftningen. Vem gör nytta/risk-bedömningen när tillsynen ligger hos olika myndigheter med olika målintressen?

Och hur väger man risk mot nytta? Hur väger man nytta som beskrivs i termer av terapeutiska resultat, tidsbesparing, patientens välbefinnande med mera, mot skaderisker och biverkningar som har helt andra mått (om de ens är mätbara)? Det är svårt att objektivt jämföra äpplen och päron. Kan exceptionell nytta uppväga eventuell olaglighet? Inom läkemedelsvärlden går det och då kallas det för off-label use.

Välgjorda och uppdaterade produktstandarder och liknande publikationer är guld värda. De beskriver en koncensus om ett utförande och som man kan luta sig mot. Gärna mer sådant, men EU släpar efter.

Man kan illustrera målkonflikter med visst matematiskt perspektiv. Få problem är så enkla att de kan beräknas med ekvationer med bara en variabel (eller bara med konstanter). I verkliga livet räcker det ofta inte, om man inte är extremist. Det mesta i tillvaron beskrivs bäst av modeller som bygger på flerdimensionella ekvationer, olinjariteter, kvalificerade approximationer med mera (sådant som vi lärde oss under de första åren på tekniska högskolan, och undrade vad vi skulle ha för nytta av!). Läs gärna Kronanders krönika i MedTech Magazine 1/2016 (på webben 8 mars 2016) om dessa perspektiv.

Hantering av målkonflikter kräver kreativitet, samsyn, kompromisser och långsiktighet. Och framförallt ett erkännande från inblandade parter att målkonflikter finns, vilka de är och att inte fastna i intressekonflikter.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Debatt
Hur blir det med it-säkerheten i vården?

Det krävs ökat fokus på utbildning, säkra klientenheter, centrala lösningar och strategier, skriver Dynabooks Kenni Ramsell.

Debatt
”Välkommet med hårdare regler”

Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, Natural cycles, välkomnar de hårdare kraven som kommer att ställas på mensappar genom den nya medicintekniska lagstiftningen.

Innovationslunch på Karolinska

Hon ska utveckla framtidens sjukhus

Krönika: Målkonflikter – en ständig utmaning

Vi måste erkänna att målkonflikter faktiskt existerar, skriver Mats Ohlson, konsult inom regulatorisk rådgivning.

Pharmarelations stärker upp

Nyhetsbrev

Han ska utreda materialbristen

”Regionerna vill ha en övergripande analys av händelseförloppet för att se vad som gick fel”, säger Toivo Heinsoo som fått uppdraget att granska vad som hände när fem regioner bytte leverantör till Apotekstjänst.

Arkiv

Addlife köper italienskt

Hon blir generaldirektör

Jobb & Karriär
Ny vd på Klaria

Krönika: Mjukvaran kan öka överlevnaden

Vi får inte bortse från mjukvarans avgörande roll för canceröverlevnaden, skriver Richard Hausmann, vd och koncernchef för Elekta.

Förbereder sig för marknaden

Sekretomet kartlagt – Analyser saknas

1

När patienten själv löser problemen

Jobb & Karriär
Han tar plats på Vinnova

Lars Hammarström blir även en del av ledningsgruppen.

Så tror de vården ser ut 2030

SÖS och Danderyd följer KS – stort varsel av vårdpersonal

Jobb & Karriär
Ny topp på Icellate

Samarbete ska få fart på sjukhusens AI

EMA:s flytt snart klar

Flyttar in i nybyggda, skräddarsydda lokaler i januari.

Satsar på AI

Mer än bildanalys – AI ska effektivisera arbetsflödet vid röntgenundersökningar.

1

Krönika: Evidensbaserade upphandlingar med patienten i centrum

Det är tuffa krav på vetenskapligt stöd i sjukvården. Men när man gör en upphandling spelar tidigare erfarenheter en mindre roll, skriver Torbjörn Kronander, vd för Sectra.

Ska förebygga materialbrist

Får utökat USA-patent

Nanexa får bredare skydd för drug delivery-plattformen Pharmashell – "Har ansökningar inne på alla större marknader i världen"

Hon tar plats på Biovica

Studie skapar Cellink-hud

Hon fick 3D-printat gips

2

PVC-fri infusionsslang når marknaden 2020

Klaria säkrar patent genom bolagsförvärv

Jobb & Karriär
Blir koncernchef och vd för Aleris

Jobb & Karriär
Alteco får ny vd

Neodynamics får godkänt

Är vården redo för extrem fetma?

Uppdaterar styrelsen

Design för alla

Östergötland bäst på web-KBT

Se alla Företagens egna nyheter

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ny teknik: Systemlösningar med silikonövergjutning

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Floatglas – Materialet som används överallt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Medicintekniska vågar, Klass III, CE - Vad betyder det?

Blyglas för industriell och medicinsk användning

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Vi ses på Elmia!

Mätteknik för vakuum i ny tappning

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

BALINIT ® DYLYN – nu i Halmstad!

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Värmerutor från Mirit Glas

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Mirit Glas erbjudar Blyglas

Mirit Glas tilbydar safirglas, som är nästan lika hårt som diamant

Värmerutor från Mirit Glas

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvand...

Sänd till en kollega

0.114