23948sdkhjf

Målkonflikter – en ständig utmaning

Vi måste erkänna att målkonflikter faktiskt existerar, skriver Mats Ohlson, konsult inom regulatorisk rådgivning.

Det hade varit enklare utan målkonflikter. Typ, mellan miljömål, klimatmål, ekonomimål, säkerhetsmål, integritet, jämlikhet, högsta möjliga lycka, och så vidare.

Målkonflikter som uppstår i naturen löses ofta på ett brutalt sätt utan moraliska betänkligheter. En hungrig sparvhök funderar inte så mycket på livets okränkbarhet, viltvård eller den gulliga rödhakens sång. Det löser sig i alla fall, på sikt.

Människor i allmänhet, och förhoppningsvis med moral och etik att förhålla sig till, har svårare att hantera målkonflikter. Där infinner sig dessutom det problematiska syskonet, den subjektiva ”intressekonflikten”. När syskonet anas tar det logiska resonemanget stryk och bäddar för entré åt kusinen ”särintresse”, och då är det definitivt kört med hållbara avvägningar.

Många debattörer med goda föresatser har en tendens att göra det enkelt för sig när de inte erkänner förekomsten av målkonflikter. Man argumenterar för sin lösning men ger inte någon poäng åt avvikande argument. De avfärdas i stället i de mest aggressiva fallen som särintressen. Det är enkelt att vara extremist. Och kortsiktigt blir det gärna.

Vad har detta med medicinteknik att göra? Jo, målkonflikterna, och dess släktingar, drabbar också bestämmelser och regelverk, till exempel mellan olika regler, mot allmän moral eller mot så kallat ”sunt förnuft”. Olika bestämmelser kan bli särskilt svåra att kombinera om tillsynen sköts av olika myndigheter.

Medicinteknik är inget undantag. EU-förordningarna för medicintekniska produkter föreskriver att de medicintekniska produkterna ska vara så säkra som möjligt, men så att förhållandet mellan nytta och risk inte påverkas negativt av säkerhetsåtgärderna. Att en produkt därigenom kan bli så dyr att få har råd med den, är emellertid en målkonflikt som lagstiftarna inte har förklarat. Begreppet nytta/risk är inte närmare definierat, men är en insikt om att nytta oftast inte uppnås utan vissa risker. Ta exempelvis röntgenstrålning eller implantat med kända men accepterade risker. Negativa bieffekter måste uppvägas av produktens nytta. Nämnda produktgrupper är följaktligen inte billiga.

Utvecklare av självlärande medicinska beslutsstöd, AI/ML, behöver validera dessa med tillgång till stora mängder äkta vårddata, vilket har visat sig ofta stå i konflikt med att möta integritetskrav i datasäkerhetslagstiftningen. Vem gör nytta/risk-bedömningen när tillsynen ligger hos olika myndigheter med olika målintressen?

Och hur väger man risk mot nytta? Hur väger man nytta som beskrivs i termer av terapeutiska resultat, tidsbesparing, patientens välbefinnande med mera, mot skaderisker och biverkningar som har helt andra mått (om de ens är mätbara)? Det är svårt att objektivt jämföra äpplen och päron. Kan exceptionell nytta uppväga eventuell olaglighet? Inom läkemedelsvärlden går det och då kallas det för off-label use.

Välgjorda och uppdaterade produktstandarder och liknande publikationer är guld värda. De beskriver en koncensus om ett utförande och som man kan luta sig mot. Gärna mer sådant, men EU släpar efter.

Man kan illustrera målkonflikter med visst matematiskt perspektiv. Få problem är så enkla att de kan beräknas med ekvationer med bara en variabel (eller bara med konstanter). I verkliga livet räcker det ofta inte, om man inte är extremist. Det mesta i tillvaron beskrivs bäst av modeller som bygger på flerdimensionella ekvationer, olinjariteter, kvalificerade approximationer med mera (sådant som vi lärde oss under de första åren på tekniska högskolan, och undrade vad vi skulle ha för nytta av!). Läs gärna Kronanders krönika i MedTech Magazine 1/2016 (på webben 8 mars 2016) om dessa perspektiv.

Hantering av målkonflikter kräver kreativitet, samsyn, kompromisser och långsiktighet. Och framförallt ett erkännande från inblandade parter att målkonflikter finns, vilka de är och att inte fastna i intressekonflikter.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

AI-forskning blickar framåt

Nu presenterar forskare riktlinjer för hur aktiv materia, som celler och mikroorganismer, bäst kan studeras med hjälp av maskininlärningsteknik, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande. Riktlinjerna kan förbättra forskningen inom aktiv materia.

Corona minskar varutillförseln – Munskydden slut

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Pharmarelations

Digital doktor i Norrbotten

I dag lanserar Region Norrbotten sin vårdtjänst Digitalen, för digital direktkontakt med sjuksköterska eller läkare.

Snabb teknik hjälper MS-sjuka

Getinge får första MDR-certifieringarna

Nyhetsbrev

Kontrastmedel med snabbstatus når fas III

Ascelias kontrastmedel med orphan drug-status prövas i fas III – Hoppas nå marknaden år 2022.

Arkiv

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Krönika: Strået som knäckte kamelens rygg

Jobb & Karriär
Skyndar på diagnostikprojekt

Cancer missas i primärvården

Den digitala utvecklingen inom primärvården är på efterkälken och personalen får inte rätt förutsättningar för att upptäcka cancer. Det konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.

Minirobot assisterar hjärnoperation

Robot sätter in elektroder på Sahlgrenska – Förbättrar operationerna.

Hjälper mjuka robotar att finna sig själva

En kirigamiinspirerad ”hud” med sensorer hjälper mjuka robotar att planera sina rörelser – Öppnar dörren till mer dynamiska proteser.

Hallå där Mats Renard!

Bonesupport tappar USA-chef

Söker ny chef för den nordamerikanska marknaden.

Jobb & Karriär
Vd-byte på Obstecare

Piller med nålar gör inte ont

Biologiskt läkemedel i pillerform klarar fas I.

Första robotassisterade implantationen

Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att genomföra robotassisterad SEEG-implantation på en patient med svår epilepsi.

Episurf tankar kassan

Uppmanar till snabba åtgärder

Anmälda organ som går på knäna, bristfälliga riktlinjer och ont om tid – branschorganisationen Medtech Europe uppmanar beslutsfattare att omgående åtgärda de utmaningar som finns inför implementeringen av MDR.

Jobb & Karriär
Medicinskt råd hjälper Obstecare

Fem experter ska ge företaget stöd i medicinska frågor som rör förlossningar.

Jobb & Karriär
Hon tar över på Bactiguard

Köper malaysiskt

Samtalsapp för personer med afasi

Tataa lanserar corona-diagnostik

De tar plats i biohubben

Jobb & Karriär
Ny chef på Nanexa

Ny koreansk stororder för Senzime

Ny sårgel närmare kliniska studier

Se alla Företagens egna nyheter

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Receptionsdiskar - Gör ett bra första intryck

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

God Jul och Gott nytt år!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ny teknik: Systemlösningar med silikonövergjutning

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Floatglas – Materialet som används överallt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Medicintekniska vågar, Klass III, CE - Vad betyder det?

Blyglas för industriell och medicinsk användning

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Vi ses på Elmia!

Mätteknik för vakuum i ny tappning

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.125