23948sdkhjf

Ny vd på Klaria

Kommer närmast från Oberland Capital.

Idag tillträder Jesper Wiklund som vd för drug delivery-bolaget Klaria, en roll som han tar över efter Scott Boyer, som istället blir Chief Scientific Officer.

Syftet med vd-bytet är enligt bolaget att Klaria nu går in en ny fas med ett starkt kommersiellt fokus. Bland annat väntar man sig ett marknadsgodkännande för en behandling mot akut migrän där Klarias drug delivery-film används för att frisläppa läkemedlet sumatriptan. Dessutom närmar sig fler av bolagets projekt klinisk utvecklingsfas.

Jesper Wiklund kommer närmast från en tjänst som Managing Director för Europa på investmentbolaget Oberland Capital och har tidigare varit vd för det svenska bioteknikbolaget Index Pharmaceuticals. Innan dess arbetade han på Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, de amerikanska bolagen Wyeth Pharmaceuticals och Elan Pharmaceuticals samt tyska Evotec.

I grunden har Jesper Wiklund en MBA från Harvard Business School samt en kandidatexamen i biologi från St. Mary's College of California, USA.

– Jesper Wiklunds meritlista inom affärsutveckling inkluderar flertalet genomförda M&A-transaktioner, in- och utlicensieringsavtal med internationella läkemedelsbolag samt finansieringsrundor med ledande skandinaviska och internationella investerare, säger Björn Littorin, Klarias styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

– Om ett år bör vi vara redo att ansöka om godkännande för vår algbaserade sumatriptanfilm som utgör vårt längst framskridna projekt. Bolagets huvudprioritet är att hitta rätt kommersiella partners för detta projekt, både i Europa och i USA. Klarias ambition är dessutom att ta ett antal av bolagets prekliniska projekt vidare till klinisk fas. För att finansiera dessa kliniska studier kommer vi att behöva samarbeta med läkemedelsbolag samt våra nuvarande och framtida investerare. Mitt fokus som vd blir att säkerställa de partnerskap som kommer att hjälpa oss att maximera värdet i våra tillgångar, tillägger Jesper Wiklund.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078