23948sdkhjf

Mjukvaran kan öka överlevnaden

Vi får inte bortse från mjukvarans avgörande roll för canceröverlevnaden, skriver Richard Hausmann, vd och koncernchef för Elekta.

All hälso- och sjukvårdspersonal är överens om tre sätt att bekämpa cancer: operation, strålbehandling och cellgifter (inklusive nya former av immunterapi). Mestadels är behandlingen en kombination av dessa tre, vilket de senaste årtiondena har lett till en betydande ökning av antalet människor som överlever cancer. Trots det finns framtiden för cancerdiagnoser, behandling och vård i mjukvaran.

Sanningen är att mjukvara utgör kärnan i nästan varenda ledande teknologi vi har inom medtech. Smarta och självlärande mjukvaruverktyg hjälper läkare och sjukhus, särskilt på tillväxtmarknaderna, att följa beprövade vårdstandarder. Digitala lösningar har visat sig extremt effektiva i fråga om att öka överlevandegraden i cancer. Självklart är behandlingstypen viktig, men beslutsstödet och processkontrollen är avgörande.

Avancerad mjukvara skapar möjligheter både för sjukvårdsleverantörer och patienter, men det finns viktiga överväganden att göra för att de ska nå sin fulla potential. Även om fördelarna är uppenbara och åtråvärda, kan de bara uppnås genom samarbete, genom att följa standarder och praxis samt att fokusera på läkarnas och patienternas behov.

Även med de mest kompetenta avdelningar för mjukvaruutveckling eller digitalisering är det få företag som har kunskap eller kapacitet att skapa den bredd i de digitala medicinska lösningarna som krävs för att förbli konkurrenskraftig. Sverige har en stark life science-industri och erbjuder utmärkta möjligheter för forskning och samarbete mellan statliga myndigheter och universitet, den akademiska världen och näringslivet. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, Swedish incubators and science parks, SISP, Swedish medtech och Tillväxtverket är bara några exempel på sådana organisationer.

Externa organisationer och nya lagar spelar också en viktig roll inom för forskning och utveckling av digitala lösningar. Alla medtechföretag i Sverige och Europa måste följa EU:s kommande förordning om medicintekniska produkter, MDR, som introducerar nya definitioner, klassificeringsregler och krav på rutiner för mjukvara till medicintekniska produkter. Den omfattar många digitala hälsoteknologier som nu kommer att hamna inom ramen för den nya EU-förordningen.

De flesta intressenter i medtechbranschens ekosystem letar efter digitala lösningar på problem eller vill skapa möjligheter genom att utnyttja den data som genereras genom kliniska processer. Sjukhusen använder redan kraften och potentialen hos big data, maskininlärning och artificiell intelligens för att förbättra sina arbetsflöden, automatisera underhållet av utrustningen, skapa större effektivitet och erbjuda bättre vård.

En app eller en algoritm stödjer inte bara hur utrustningen hanteras, behandlingarna levereras eller patienterna följs upp, utan gör det dessutom nästan bättre än de flesta människor. Om mjukvaran är väldesignad kan den uppnå nästan vad som helst. Företag som inte har insett att den digitala revolutionen är oundviklig, och som inte har utvecklat digitala lösningar internt eller i samarbete med andra, kommer i slutänden att halka efter.

För att dra nytta av den digitala revolutionen bör medtechföretagen i första hand fokusera på processer som förbättrar verksamheten, uppfyller kundernas krav och patienternas förväntningar och därefter skapa mjukvara eller digitala lösningar utifrån dessa. Som en integrerad del av medtechbranschen och en skiljelinje på en alltmer konkurrensutsatt marknad kommer mjukvaran att ha den största påverkan på livet för cancerpatienterna och erbjuda dem en framtid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063