23948sdkhjf

Sekretomet kartlagt – Analyser saknas

Antalet proteiner som frisläpps av humana celler är färre än väntat, enligt en kartläggning av det mänskliga sekretomet som publicerats av Human Protein Atlas.

Igår publicerade projektet Human Protein Atlas, HPA, en kartläggning av det mänskliga sekretomet – de proteiner som frisläpps av kroppens celler – i den vetenskapliga tidskriften Science Signaling. I artikeln analyserades även koncentrationen i blodet av de olika proteinerna. Dessa resultat är en del av den 19:e uppdateringen av HPA.

Sekretomet är en viktig grupp proteiner där många är måltavlor för läkemedel – bland annat för cancer och autoimmuna sjukdomar som multipel skleros, reumatoid artrit och psoriasis. De är dessutom viktiga inom diagnostiken.

Flera av de proteiner som utgör sekretomet är involverade i signaleringen mellan celler. Bland dem finns bland annat cytokiner, tillväxtfaktorer och hormoner.

Trots att dessa proteiner är viktiga har försöken att kartlägga dem varit få, enligt HPA. I den nya rapporten kartläggs dock alla de proteiner som misstänks tillhöra sekretomet. Totalt är de 700 stycken, vilket är färre än förväntat. Det innebär att de utgör mindre än fyra procent av det totala antalet proteiner som cellernas DNA kodar för. Inom gruppen finns, förutom välkända plasmaproteiner, inflammatoriska proteiner, hormoner och receptorer, även ett hundratal proteiner där funktionen fortfarande är okänd.

I rapporten framgår det även att det saknas analysmetoder för en stor andel av de proteiner som ingår i sekretomet – något som HPA planerar att åtgärda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.251