23948sdkhjf

Satsar på AI

Mer än bildanalys – AI ska effektivisera arbetsflödet vid röntgenundersökningar.

Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping är först i Sverige med att utveckla ett AI-stöd som ska användas rutinmässigt på röntgenavdelningarna. Syftet är dels att korta ner tiden som det tar för en patient att få svar efter en undersökning men även att ge en säkrare diagnostik.

AI inom radiologin har hittills mestadels använts för bildtolkning men förhoppningen är nu även att kunna ta fram bättre och snabbare modaliteter, att planera undersökningen (protokollering), att ändra planeringen under tiden som en undersökning genomförs baserat på fynd som utrustningen själv gör samt att kunna identifiera undersökningar som behöver extra snabbt svar.

– Vår lösning fokuserar på arbetsflödet. AI-algoritmen ska kunna identifiera ett allvarligt fynd i en undersökning och färgmarkera detta i radiologens arbetslista. Det blir ett stöd som styr radiologen att snabbt skriva svar. Till en början används algoritmer som är klinisk godkända för detta ändamål. Efter en inkörningsperiod är målet att använda beslutsstödet i rutinflödet på röntgenavdelningen, något Region Uppsala blir först i Sverige med, säger Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicinskt centrum (BFC) vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Det är avgörande att hälso- och sjukvården får fler och smartare kliniska beslutsstöd. Att använda AI för avancerad analys och fatta beslut som både påverkar planering, förkortar väntetider och ger snabbare diagnoser är en förutsättning för att utveckla vården, tillägger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Tomas Bjerner, biträdande verksamhetschef och projektansvarig för det nya AI-stödet, menar att artificiell intelligens har stor potential att förbättra arbetet vid röntgenavdelningarna.

– Idag sker mycket på forskningsfronten, med både nationella och lokala satsningar. Att i forskningen få fram en fungerande algoritm är en utmaning, men att få den generellt godkänd är en annan utmaning. Det är också komplext att flytta en algoritm från ett sjukhus till ett annat. En central tanke i vårt projekt är att röntgenavdelningen och Akademiska sjukhuset ska få fördjupad kunskap inom detta område, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109