23948sdkhjf

Ny avgift kan bryta mot lagen

"Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig", säger Mattias Lundekvam från HRF.

Örebro län överväger att införa en ny abonnemangsavgift för hjälpmedel, men den kan enligt en juridisk granskning vara olaglig. Det skriver Hörselskadades riksförbund, HRF, i ett pressmeddelande.

När det gäller hörapparater ska det enligt förslaget införas en abonnemangsavgift om 780 kronor per år. Kombinerat med en inledande besöksavgift på 600 kronor innebär det att en person efter fem år kommer att ha betalat 4 500 kronor för en hörapparat som för regionen har en kostnad på totalt 2 200 kronor.

Enligt en juridisk granskning som beställts av HRF kan denna nya avgift bryta mot Kommunallagen. Där framgår det att regioner inte får "ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller", men i detta fall kan regionen tjäna miljoner på den föreslagna abonnemangsavgiften, enligt granskningen.

– Nu måste abonnemangsavgiften skrotas. Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

– Det finns en uppenbar risk att hörselskadade avstår från hörapparater av ekonomiska skäl, om detta blir verklighet. Följden blir ohälsa, isolering och utanförskap som står samhället dyrt och är förödande för individen, tillägger han.

Nästa vecka ska regionfullmäktige i Örebro län fatta beslut om den nya hjälpmedelsavgiften och idag skickar Hörselskadades Riksförbund tillsammans med HRF-distriktet i Örebro län en skrivelse till regionfullmäktiges ledamöter, med uppmaning om att yrka återremiss på abonnemangsförslaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126