23948sdkhjf

Akademiska först med nytt strålterapisystem

Ska förbättra cancerbehandlingar med Elektas strålterapisystem.

Igår onsdag behandlades den första cancerpatienten i Sverige med Elektas strålterapisystem Elekta Unity MR-Linac. Behandlingen ägde rum på Akademiska sjukhuset i Uppsala som äger ett av de totalt 18 Elekta Unity-system som är i drift i världen, varav åtta finns i Europa.

I MR-Linacen kombineras bilddiagnostik via MR-kamera med strålning från en linjäraccelerator av den senaste generationen. Med hjälp av instrumentet kan tumörer och omgivande organ lokaliseras samt deras förflyttning och morfologiska förändringar efter genomförda behandlingar följas exakt vid behandlingstillfället. Det underlättar strålbehandling av tumörer och gör det lättare att skona frisk vävnad från strålningen, menar Elekta.

– En viktig fördel med strålterapi styrd av MR-bilder är att behandlingen blir mer individanpassad och kan riktas mer exakt mot tumörerna vilket kan öka chansen för bättre tumörkontroll och mindre risk för skador på omkringliggande frisk vävnad. MR-Linacen kommer bland annat användas för strålbehandling av patienter med tumörer i bäckenet och huvud-halsregionen, säger Zahra Taheri-Kadkhoda, sektionschef för strålbehandling på Akademiska sjukhuset.

Systemet är beläget i sjukhusets nya vård- och behandlingsbyggnad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.187