23948sdkhjf

Skåne satsar på egen digital vårdtjänst

Digitala besök för bedömning, råd och recept av sjuksköterska eller läkare.

Med Primärvården Skåne online erbjuder nu Region Skåne en digital vårdtjänst där patienter kan få bedömning, råd och recept av sjuksköterska eller läkare via dator eller mobil. Tjänsten riktar sig främst till patienter med lättare åkommor, som hudbesvär, allergi eller luftvägsinfektioner. Ett besök börjar med att man fyller i ett formulär på vårdcentralens webbsida. Inom kort får man svar från en sjuksköterska eller läkare med bedömning, råd och recept. Om det inte räcker, bokar man i stället in ett fysiskt besök på vårdcentral. 

Det finns ingen åldersgräns för Primärvården Skåne online. Den som är under 18 behöver hjälp av en vårdnadshavare. Sjuksköterskebesöken är gratis för alla och läkarbesöken är gratis för ungdomar under 20 och vuxna som fyllt 85. 

De praktiserande läkarna och sjuksköterskorna är specialister i allmänmedicin och de arbetar sin övriga tid på någon av regionens vårdcentraler. Tjänsten har tjuvstartat i liten skala redan i somras och har hittills tagit emot 1 200 patienter. 

Detta är nästa steg i regionens digitala utveckling. Redan tidigare använder man ett digitalt verktyg på plats på vårdcentralerna, vilket underlättar för både patienter och personal och bidrar till att korta väntetiderna. 

– Det här kommer ytterligare att bidra till att öka tillgängligheten genom att vi frigör tid i den offentliga primärvården, säger Sofia Ljung, chef för primärvårdsförvaltningen i Skåne, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078