23948sdkhjf

Gosedjurssjukhuset ger kunskap om vården

När barnen får ta med sig sina gosedjur till sjukhuset lär de sig både om kroppen och vården.

Strömbackaskolan i Piteå har hittat en ny strategi för att lära barn om kroppen och vården, och samtidigt visa vad man får lära sig på Vård- och omsorgskollage. Barnen på inbjudna förskolor får ta med sig sina gosedjur och få dem undersökta i en speciellt skapad miljö med reception, väntrum och undersökningsrum med riktiga sjukhussängar.  

– Vi vill visa upp och berätta om omsorgsyrket och avdramatisera sjukvården på ett lekfullt och lärande sätt för de yngre barnen, säger Ewa Karlsson-Sjölander, ordförande för styrgruppen Vård- och omsorgscollage i Piteå, i ett pressmeddelande. 

Efter att alla gosedjur blivit mottagna och omhändertagna enligt konstens alla regler, kunde barnen prova att åka rullstol och att gå, utan att använda sin syn. Man anordnade också en liten kurs i anatomi.  

Isabell Öberg Oskarsson, förskolelärare på Rönnens förskola, berättar att barnen var nöjda med besöket.  

– Vi jobbar just nu med kroppen, energi och hälsa så det passar jättebra för oss att komma hit idag, säger hon. 

Tidigare år har Vård- och omsorgscollage presenterat sin utbildning på högstadieskolor, men nu valde man alltså en annan målgrupp. Och intrycket är främst positivt.  

– Förhoppningsvis blir det fler tillfällen. Det är viktigt att bidra till en positiv bild av sjukvården i så tidig ålder som möjligt, säger Åsa Wengelin, rektor för Strömbackaskolan. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063