23948sdkhjf

Minskar antalet djurförsök med virtuella implantationer

”Virtuella implantationer används redan idag på människor men vi är unika i världen med att visa att tekniken går att använda även på djur”, säger Azad Najar, vd på Real Heart.

Västeråsbaserade Scandinavian Real Heart utvecklar ett totalt artificiellt hjärta som avses för långsiktig användning hos patienter med avancerad hjärtsvikt.

– Vi utvecklar världens första mekaniska fyrkammarhjärta, som ska kunna ersätta ett riktigt hjärta och som man ska kunna leva med i några år, säger Azad Najar, vd på Real Heart samt medgrundare till företaget.

Hjärtpumpen befinner sig för tillfället i prekliniska studier, där dess effektivitet utvärderas på får. I en ny vetenskaplig artikel visar företaget att virtuella implantationer kan användas för att anpassa och förfina produktdesignen av hjärtpumpar innan inoperation i djur. Vid virtuella implantationer används röntgenbilder för att ta fram en tredimensionell bild av bröstkorgen, där en hjärtpump kan sättas in virtuellt.

 Förhoppningen är att denna metod ska kunna användas för att minimera antalet djur som används i just anpassningsfasen av implantaten, inför prekliniska studier.

 – Virtuella implantationer används redan idag på människor men vi är unika i världen med att visa att tekniken går att använda även på djur, säger Azad Najar.

 Hur många djur kan räddas genom att använda den här metoden?

 – Det är mycket svårt att säga men när vi ska anpassa produkten på något sätt frågar vi oss nu alltid om det krävs djurförsök eller om det räcker med ett virtuellt test.

 Hur långt har ni kommit i utvecklingen av hjärtpumpen?

 – Vi befinner oss nu i den tredje och sista delen av vår prekliniska studie och vi hoppas på att kunna testa vår hjärtpump i människa inom ett par år. Vi har talat med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och de har givit oss en rad krav på vad vi måste göra innan dess.

 Varför har ni inte talat med EMA?

 – Vi valde att först vända oss till FDA för systemet i Europa var inte moget ännu, då det infördes många ändringar i regelverket. Den amerikanska marknaden är dessutom större för oss, men vi siktar såklart på att nå även den europeiska marknaden i framtiden.

Den vetenskapliga artikeln Virtual Implantations to Transition from Pig to Calf Animal Models for a Total Artificial Heart har publicerats i tidskriften Articifial Organs.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.675