23948sdkhjf

AI börjar jobba på Danderyds sjukhus

Fem års tester är över. Nu får ortopederna en AI som ny kollega.

Under fem års tid har ortopedens artificiella intelligens på Danderyds sjukhus gjort 300 000 röntgenundersökningar. Under tiden har man tillsammans med Karolinska institutet publicerat lovande resultat inom frakturtolkning. 

– Vi kunde se att vår artificiella intelligens gjorde röntgenbedömningar med samma säkerhet som en ortoped. Sedan dess har vi jobbat med att expandera till en mer avancerad frakturtolkning, säger Max Gordon, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande. 

Studierna började med att AI:n fick 250 000 röntgenbilder på händer, handleder och fotleder. Det är en mycket komplex uppgift att känna igen en fraktur, men AI:n gjorde trots detta lika bra bedömningar som läkarna. Sedan dess har AI:n lärt sig att också ge beskrivningar av fraktuerna som används som vägledning för behandling. 

– Just nu har vi avancerad tolkning på plats för fotleder men vi håller på med att även implementera handleder, höfter och knän, säger Max Gordon. 

Och nu är AI:n alltså redo att ta på sig den vita rocken och kliva in i den kliniska verksamheten. Alla kriterier har uppfyllts och alla instanser har godkänt funktionen. 

–  Den 11 oktober gick vi live. Det var då vi tog emot första patienten som blev bedömd av vår AI tillsammans med läkare i vår kliniska verksamhet. 

Implementeringen i verksamheten har tagit två år att kartlägga och utveckla, något som främst finansierats av Region Stockholm Innovation och Vinnova. Till en början arbetar utvalda läkare med specialutbildning tillsammans med AI:n, som inte ersätter humanbedömningar, utan finns i verksamheten som en förstärkning. 

Björn Hansen är en av läkarna som nu får arbeta med AI-bedömningarna. 

– Det är inspirerande och utvecklande att arbeta med AI och jag är imponerad av vad den kan åstadkomma redan idag. Det ska bli spännande att få vara en del av det fortsatta utvecklingsarbetet, säger han.  

Och forskningen går vidare, för att göra AI:n till ett ännu mer användbert verktyg i vården. 

 Vår nästa utmaning är att även lägga till vilken behandling som är bäst för patienten, där flera parametrar spelar in. Där kan AI:n göra rekommendationer med hjälp av inmatad data, men vi kommer alltid att behöva även det mänskliga kunnandet för att se och förstå vad som är bäst för just den här patienten, att se hela människan. Det kan, än så länge, inte AI göra, säger Max Gordon. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093