23948sdkhjf

Drönare till Södersjukhuset

Nytt samarbete testar möjligheterna att använda drönare vid akututryckningar.

Everdrone är det Göteborgsbaserade bolaget som specialiserat sig på teknik för autonoma drönare för sjukvården. Nu går man in i ett samarbete med Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet och Södersjukhuset, som forskat på området sedan 2014 

 Hittills är resultaten väldigt lovande. Vi är nu i ett stadie där vi vill genomföra kliniska tester i verkligheten i samarbete med SOS Alarm, men det är klart att teknikfrågan och regelverken kring att flyga drönare än så länge utgör en stor utmaning. Det är där Everdrone kommer in i bilden, säger Andreas Claesson, docent på Hjärtstoppcentrum på Karolinska institutet och ordförande i Svenska rådet för hjärt-lungräddning, i ett pressmeddelande. 

Där KI kommer in med forskningsperspektivet, står Everdrone för den tekniska utvecklingen och arbetet med regelfrågorna. 

 När vi startade Everdrone för drygt två år sedan så gjorde vi det med ambitionen att kunna nyttja drönartekniken inom räddning och sjukvård. När Karolinska institutet tog kontakt med oss tidigare i år såg vi en unik möjlighet i att kombinera världsledande forskning med vår egen kunskap om drönare, säger Mats Sällström, vd  Everdrone. 

Nu är målet i första hand att undersöka möjligheterna och titta på säkerhetsaspekterna kring drönartransporter i akututryckningar. På sikt vill man göra flygningar i skarpt läge. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078