23948sdkhjf

Nytt logopedhus ett lyft för vården

I augusti invigde logopedkliniken sitt nyrenoverade, helt egna hus på Danderyds sjukhus. Bättre möjlighet att ta emot studenter och en rad specialanpassade rum är några av fördelarna med det nya huset.

Huset är byggt 1920, med två påbyggnader 1930, och är därmed en av de allra äldsta byggnaderna på området. Det har stått tomt de senaste 20 åren och renoveringsbehovet var enormt, enligt verksamhetschef Helén Norström. Huset har tre plan och rymmer ca 50 medarbetare.

– Vi var tvungna att hitta en ny, större och framför allt gemensam lokal. Dels växer verksamheten, dels behöver vi som arbetar på kliniken samverka kring olika patienter, utifrån våra respektive kompetenser. Vi började planera för en flytt in i det här vackra, gamla huset redan 2008, men då gick det tyvärr inte av olika anledningar.

Men nu är de nya lokalerna invigda. De nya lokalerna innebär en rad förbättringar och möjlighetesom bidrar till att göra vården bättre och mer effektiv.

– Bland annat får vi betydligt bättre förutsättningar för att kunna ta emot och lära upp studenter, vilket är viktigt för framtiden, menar Helén Norström.

Utöver större gemensamma ytor, som är anpassade för verksamheten, har flera rum inretts för specifika ändamål.

Det finns ett one-way-screen-rum som är ett rum med en ”polisspegel” som anhöriga och studenter kan sitta bakom i ett annat rum och studera när barn med ätovilja blir tränade och får behandling.

– Det är en fördel om det inte sitter för många med inne i behandlingsrummet eftersom både barn och vårdgivare kan bli störda av det, förklarar Helén.

Det finns även en inspelningsstudie där man spelar in patienter i olika åldrar för att bedöma utfall efter behandling av röst- och talmotoriska svårigheter. Det finns ett fiberskopirum där man med hjälp av fiberskopi kan bedöma stämbanden och se hur sväljfunktionen fungerar.

Lokalerna har även ett filminspelningsrum. Här filmas samspelet mellan barn med kommunikativa/språkliga svårigheter, och deras föräldrar. Filmen utgör ett bra underlag i återkopplingen till föräldrarna eftersom man kan uppfatta väldigt subtila moment, som kan vara svåra att upptäcka annars.

I takt med att verksamheten vuxit har man tidigare varit tvungen att göra om och använda alla rum som behandlingsrum. Men i det nya huset finns tre konferensrum som rymmer upp till 16 personer.

– Här kan vi ha utbildningar för till exempel personliga assistenter, berättar Helén. Vi kan också bjuda in pedagoger från de skolor vi samarbetar med, tillsammans med elev och vårdnadshavare.

Förutom mottagningen på Danderyds sjukhus har kliniken mottagningar i nio närliggande kommuner samt fem språkförskolor. Logopedkliniken bedriver specialiserad öppenvård och primärvårdslogopedi. De utreder och behandlar barn och vuxna med ät- och sväljningssvårigheter, tal-språk- och röstproblem samt läs-, skriv- och räknesvårigheter. Totalt har kliniken 90 medarbetare.

– Vi ville byta namn till Logopedkliniken eftersom vi arbetar med så mycket mer än bara talsvårigheter, säger Helén. Dessutom tror vi att det blir lättare att hitta oss på nätet eftersom de flesta söker på ordet logoped när man behöver komma i kontakt med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078