23948sdkhjf

Många med hörselskada söker inte vård

Mer än varannan anställd med hörselnedsättning, över 350 000, har inte sökt hörselvård. Det visar en Novus-undersökning som Hörselskadades riksförbund låtit göra. – Mycket allvarligt. De lever med en stor hälsorisk, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

I dag, måndag, inleds Hörselveckan – en vecka då HRF uppmanar allmänheten att testa hörseln och söka hörselvård vid behov.

Den uppmaningen behövs. Hela 56 procent av alla anställda med hörselnedsättning har inte sökt hörselvård, enligt en undersökning som HRF låtit göra. Det motsvarar över 350 000 arbetstagare runt om i landet.

– Det här innebär en allvarlig och helt onödig hälsorisk, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF.

– Att under lång tid slita med att inte höra innebär en stor påfrestning. Det kan i sin tur leda till stress, tinnitus, värk, utmattning och andra hälsoproblem.

Sådan ohälsa går att förebygga, konstaterar han. Det gäller bara att upptäcka hörselnedsättningen i tid och sedan ta kontakt med hörselvården direkt. Men de som söker hörselvård har ofta dröjt länge, visar HRFs undersökning. En tredjedel väntar över tre år, en av tio väntar över tio år.

– Det borde vara självklart med regelbundna hörseltester på alla arbetsplatser. Fack, arbetsgivare och företagshälsovård behöver ta hörselfrågorna på större allvar, tycker Mattias Lundekvam.

Han vill också uppmuntra arbetstagare att testa hörseln på webben:

– Gör-det-själv-testet Hörseltestaren ger en första indikation på hur det ligger till. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få koll på sin hörselhälsa.

Ungefär 1,5 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning som påverkar samtal i deras vardag. Drygt 700 000 är i yrkesverksam ålder (20-64 år).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172